Reclamă

O situație alarmantă afectează județul Gorj, unde multe râuri au secat, lăsând în urma lor doar albiile pline de pietre. Localnicii sunt îngrijorați, spunând că nu s-au mai confruntat niciodată cu o asemenea lipsă de apă. Datele recente de la Apele Române indică o scădere de 40% a nivelului lacurilor de acumulare față de anul 2023. Această lipsă severă de apă a afectat chiar și Cheile Sohodolului, cunoscute pentru frumusețea lor, după ce râul care le-a sculptat a rămas fără apă.

O localnică a exprimat îngrijorarea generată de această situație: „E foarte greu, e foarte greu, ce-om face, nu știu…”. Turiștii care obișnuiau să viziteze Cheile Sohodolului erau atrași de peisajele spectaculoase, dar acum peisajul dezolant îi întâmpină cu o albie transformată într-un drum de piatră.

Un alt localnic în vârstă de 77 de ani spune: „Am 77 de ani anul ăsta, dar nu am pomenit așa ceva.” O altă localnică adaugă: „N-a mai fost secetă ca anul asta, n-a mai fost și într-adevăr nu s-a secat așa Sohodolul de tot.” Localnicii sunt nevoiți să parcurgă distanțe mai mari pentru a găsi izvoare cu apă potabilă, lipsa apei afectând și puțurile și fântânile din zonă. „Sohodolul este deja compromis. Toată vara n-a fost apă deloc, uscat a fost. Toate fântânile sunt secate,” mărturisește o altă localnică.

Această situație de secetă este cauzată în principal de absența ploilor și ninsorilor. Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt al Apelor Române, a explicat că coeficientul de umplere actual din principalele 40 de lacuri este de 62%, o scădere față de valoarea de 68% a anului trecut și semnificativ mai mică decât cea de 80% din aceeași perioadă a anului 2023. Pentru a combate efectele secetei, Apele Române intenționează să modernizeze 13 baraje ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, cu o investiție estimată la 1,18 miliarde lei.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro