Situația identificată de autorități pe un râu din România poate pune în pericol natura. Oamenii legii au mers imediat pe fir și au identificat sursa poluării. Este vorba despre fosta platformă minieră Isipoaia din apropiere de localitatea Broșteni, Neamț. Au fost luate deja primele măsuri în acest sens.
Râul din România poluat „accidental” de o companie
Răul Bistrița a fost poluat cu metale grele care pun în pericol natura. Autoritățile au identificat care este sursa poluării. Este vorba despre o companie din România care își are sediul pe raza județului Neamț. Firma angajată să vegheze la conservarea minei de la Isipoaia susține că poluarea a fost accidentală.
De altfel, reprezentanții companiei sunt de părere că efectele poluării sunt mai degrabă vizuale și nu ar fi o amenințare asupra naturii.
„Ideea de bază este că o cantitate foarte mare de apă s-a acumulat undeva. Şi atunci a antrenat materialul din lucrarea minieră. A ieşit la suprafaţă şi s-a deversat în râul Bistriţa, dându-i coloratura asta extraordinară. Deci, în primul rând o poluare vizuală puternică„, spune Sabin Gabriel, reprezentantul companiei.
Apa a căpătat culoarea roșu cărămiziu pe o rază de 30 de kilometri. Locuitorii din zonă au observat imediat incidentul și au alertat autoritățile.
Reprezentanții companiei responsabile de incident lasă ulterior de înțeles că totuși poluarea ar avea și o influență negativă asupra naturii.
„În cazul de faţă ce conţine apa? Conţine metale, suspensii, reziduuri, ca orice mină de polimetale. Adică? Cupru, plumb, zinc, ceea ce s-a exploatat”, explică Sabin Gabriel, şeful punctului de lucru de la Vatra Dornei.
Dovada clară că apa a fost poluată este reliefată de analize. Acestea indică o creștere a fierului și a manganului.
„Analizele au arătat o creştere a fierului, a manganului, dar care indică o poluare cu metale grele, la momentul acesta”, declară Adam Relu, director ABA Siret-Bacău.
Mai grav este că în ultimele ore, calitatea apei în zona respectivă a scăzut la nivelul 5, cel mai îngrijorător spun specialiștii.
Autoritățile au aplicat în acest sens o amendă de 90.000 de lei.