Reclamă

Experții au observat o creștere îngrijorătoare a ratei cancerului intestinal în rândul adulților tineri, deși boala afectează cu predilecție persoanele vârstnice, anunță Cancer Research UK, citat de BBC. Anglia înregistrează una dintre cele mai mari creșteri, cu un ritm mediu anual de 3,6%, conform cercetătorilor publicați în revista Lancet Oncology.

Dietele nesănătoase și obezitatea sunt posibili factori de risc, cercetătorii sugerând că un consum ridicat de carne procesată și un aport scăzut de fibre pot contribui la această tendință. Studiul efectuat pe 50 de țări între 2007 și 2017 arată că în 27 dintre ele s-a înregistrat o creștere a cazurilor de cancer în rândul tinerilor, incluzând atât națiuni dezvoltate cât și în curs de dezvoltare, potrivit unui raport al American Cancer Society.

Dr. Hyuna Sung a comentat despre creșterea globală a cancerului colorectal cu debut precoce: „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate – dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Simptomele cancerului intestinal includ prezența sângelui în fecale, schimbări persistente ale tranzitului intestinal, dureri sau balonare abdominală. Ratele tinere de cancer intestinal rămân scăzute, aproximativ unul din 20 de cazuri fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani în Regatul Unit, unde din 44.100 de cazuri anuale, circa 2.600 sunt la pacienți cu vârsta între 25 și 49 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Cancer Research UK, Jon Shelton, a declarat: „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce este foarte scăzut, ceea ce face dificilă identificarea exactă a motivelor pentru care ratele cresc mai rapid în anumite grupuri”. Potențialii factori de risc includ dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul.

Dr. David Robert Grimes de la Trinity College din Dublin a subliniat nevoia de noi cercetări: „Această constatare este interesantă – dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro