Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat public pe 26 noiembrie că Legea recursului compensatoriu va fi modificată în Parlament, precizând că în acest momet nu se poate veni doar cu simple amendamente, informează Agerpres.

„Trebuie să acţionăm pe trei planuri – un plan e cel în Parlament, să ajustăm legea astfel încât să nu mai poată fi aplicată în mod (…) neglijent şi excesiv de permisiv. (…) Al doilea plan pe care acţionăm este de a continua lucrările de extindere a capacităţii penitenciare. Aici, îmi pare rău s-o spun, în ultimii ani s-a pierdut timpul, timp preţios. Al treilea plan este unul juridico-diplomatic, să discutăm cu CEDO, să explicăm că în România situaţia este alta. (…) Nu se face probaţiune după ce se iese din penitenciar, adică aceşti deţinuţi care ies din penitenciare în condiţiile legii recursului compensatoriu nu sunt supravegheaţi, monitorizaţi aşa cum ar trebui să fie. La noi (…) tot serviciul de probaţiune gestionează 100.000 de cazuri. Un inspector de probaţiune are în grijă 173 de cazuri, ceea ce înseamnă efectiv că nu se face serviciu de monitorizare”, a spus Predoiu la Realitatea Plus.

Din cauza faptului că legea a fost lăsată la voia întâmplării şi fiecare a făcut ce a vrut din ea, cei care au avut cu adevărat de câştigat din această neglijenţă au fost recidiviştii, care în ultimii ani au profitat la maxim de toate modificările aduse fără o bază legală.

Citeste tot