Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat recent că au fost reluate discuțiile cu Austria pentru aderarea țării noastre la Schengen.

Mai mult decât atât, liberalul este mai mult decât convins că anul acesta, țara noastră va fi primită în spațiul de liberă circulație. 

Reamintim că și în luna decembrie, ministrul Lucian Bode era aproape sigur că România va fi primită în spațiul Schengen. Oficialul din guvern mai avea puțin și se felicită da, că în timpul mandatului său, țara noastră este primită în spațiul de liberă circulație. Cu toate acestea, Austria a dat planul peste cap politicienilor români în momentul în care au votat negativ. În acest context, pe 8 decembrie 2022, România a fost respinsă. 

Lucian Bode, încrezător cu privire la aderarea în Spațiul Schengen

Cu toate acestea, Lucian Bode nu se dă bătut motiv pentru care revine cu un nou termen. Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că vor reîncepe negocierile cu Austria pentru aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație. Lucian Bode anunță că i-a transmis o scrisoare omologului său austriac, Gerhard Karner, în care a abordat subiectul României la Schengen. 

Lucian Bode explică faptul că în scrisoare a subliniat faptul că țara noastră a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare. În acest context, oficialul a precizat că i-a cerut părții austriece soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil. 

Răsturnare de situație privind aderarea României la spațiul Schengen! Lucian Bode a dat marea veste

Ministrul de Interne român i-a transmis o scrisoare lui Gerhard Karner

„Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, a mai scris pe Facebook ministrul de Interne. 

În scrisoarea pe care i-a transmis-o lui Gerhard Karner, Bode i-a spus că își dorește ca România și Austria să aibă un dialog bazat pe deschidere și respect reciproc. Oficialul român este convins că în perioada următoare se vor face progrese pe marginea acestui subiect. 

Anul 2023 va fi al integrării în Schengen

„Pot să spun că am agreat cu domnul ministru Gerhard Karner ca în perioada următoare, la nivel tehnic, structurile Poliției de Frontieră, Poliției Române, Inspectoratului General pentru Imigrări și toate celelalte structuri din cadrul Ministerului de Interne în acest dosar să reia dialogul cu structurile similare din Austria”, a mai punctat Bode. 

Ulterior, ministrul va continua discuțiile cu omologul său. În final, Bode a precizat că are convingerea că anul 2023 va fi anul integrării în spațiul Schengen.