Reclamă
Reclamă

Măsura e-TVA, care a provocat controverse intense în rândul mediului de afaceri, nu va fi amânată, conform surselor guvernamentale. Ministerul Finanțelor s-ar fi opus amânării deoarece aceasta ar duce la pierderea unei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu doar o zi în urmă, Coaliția susținea întârzierea acestei măsuri.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, apără proiectul, argumentând că este vital pentru creșterea încasărilor statului din taxa pe valoare adăugată (TVA). „Rostul și rolul decontului precompletat este un instrument preventiv, ceea ce presupune că eu, Fisc, îți spun că acestea sunt sumele din evidența mea fiscală. Dacă tu dorești să le verifici, le verifici, dacă nu, eu îți primesc decontul de TVA cu sumele pe care tu le ai”, a declarat Boloș.

Totodată, ministrul a subliniat că în cazul în care există diferențe mai mari de 20% între sumele declarate și cele calculate de Fisc, contribuabilul va intra în modulul de risc fiscal și va face obiectul unei inspecții fiscale ulterioare. „Nu îți mai dau eu, stat, rambursarea de TVA cu control ulterior”, a adăugat Boloș. El a precizat că termenul de 3 luni a fost lăsat fără sancțiuni sau consecințe imediate.

Reclamă

Marcel Boloș a explicat marți la Digi24 că măsura decontului de TVA precompletat este esențială pentru că o sumă foarte mare din TVA nu este încasată la buget în acest moment. „Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a conchis Boloș.

Deși inițial s-a discutat despre o amânare, Ministerul Finanțelor consideră că măsura este crucială pentru reducerea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor bugetare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro