Ionuț Doldurea, patronul stației GPL din Crevedia, a recunoscut în fața procurorilor că s-au făcut operațiuni interzise, potrivit unor surse judiciare.

Această declarație vine în urma exploziei devastatoare care a avut loc în luna august și a provocat cinci decese și aproximativ 50 de răniți.

Patronii stației GPL, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, au fost audiați din nou de către procurori în dosarul de distrugere din culpă urmată de un dezastru.

Până în prezent, 90 de victime au povestit în fața procurorilor despre experiențele traumatizante trăite în noaptea exploziei și despre informațiile pe care le aveau despre stația GPL înainte de tragedie.

Adevărul despre explozia din Crevedia

Pe de altă parte, mai mulți martori audiați în dosar au declarat că în zona depozitului se simțea frecvent miros de GPL, iar uneori se auzea și un șuierat specific gazului sub presiune.

Aceste mărturii aduc în discuție problemele de siguranță care existau în stație și posibilele neglijențe în ceea ce privește manipularea gazului lichefiat.

Un alt aspect important este faptul că stația GPL din Crevedia funcționa fără autorizație de securitate la incendiu și fără avizele și autorizațiile necesare din partea instituțiilor abilitate.

Răsturnare de situație în cazul exploziei de la Crevedia! Ionuț Doldurea a recunoscut tot în fața procurorilor. Care este adevărul

Normativele în vigoare nu permit depozitarea GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sisteme cu instalație monobloc tip skid, montată suprateran sau în recipiente subterane. De asemenea, normativele nu prevăd încărcarea/descărcarea de GPL între autocisterne, ci doar între rezervoare și stația de distribuție, scrie Realitatea PLUS.

Regulile de siguranță, încălcate

Aceste nereguli aduc în discuție responsabilitatea celor implicați în gestionarea stației GPL și pun sub semnul întrebării modul în care au fost respectate regulile de siguranță.

Pe 6 septembrie, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, însă au contestat această măsură și au solicitat să fie cercetați în libertate, sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Contestația lor a fost respinsă, iar decizia tribunalului este definitivă.

Flagas SRL, firma deținută de cei doi patroni, este implicată în exploziile din Crevedia și are ca principal obiect de activitate „comerțul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate”. De asemenea, firma se ocupă și cu comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, precum și cu comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate și cu transporturile rutiere de mărfuri.