Reclamă

Rusia avertizează că o eventuală utilizare de către Ucraina a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune va atrage un răspuns „adecvat și tangibil”. Ministerul de Externe de la Moscova a subliniat, într-un comunicat citat de BBC, că un astfel de atac pe teritoriul rus ar echivala cu implicarea directă a Statelor Unite și a aliaților lor în conflictul împotriva Rusiei.

În cadrul unei schimbări semnificative a politicii externe a SUA, președintele american Joe Biden a aprobat, în ultimele luni, utilizarea rachetelor asupra unor ținte din Rusia. Această decizie a fost luată cu două luni înainte de încheierea mandatului său la Casa Albă. Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a explicat că Biden a fost „ales pentru un mandat de patru ani, nu pentru un mandat de trei ani şi 10 luni”.

Ucraina dispune de rachete americane ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km, alături de rachete Storm Shadow franco-britanice, dar până acum, aliații au interzis Kievului să lovească Rusia cu aceste arme. Decizia recentă a lui Biden de a elimina această restricție marchează o etapă importantă în războiul care, marți, atinge pragul de 1.000 de zile.

Războiul a început odată cu invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie 2022 și se află acum într-un moment de impas, în condițiile în care Moscova a intensificat atacurile asupra infrastructurii ucrainene. În acest context, peste 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în regiunea Kursk din vestul Rusiei pentru a sprijini forțele președintelui Vladimir Putin, conform unor rapoarte neconfirmate, ce sugerează posibilitatea suplimentării acestora până la 100.000 de trupe.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat că este posibil să nu existe un anunț oficial privind acordul cu Statele Unite, declarând că „rachetele vor vorbi de la sine”. Până în acest moment, Donald Trump, președintele ales al SUA, nu a reacționat la deciziile lui Biden. Trump a câștigat alegerile din 5 noiembrie și va prelua președinția pe 20 ianuarie. Printre promisiunile sale se numără retragerea Statelor Unite din conflictele externe și redirecționarea bugetului pentru investiții interne.

Zelenski a indicat că se așteaptă ca Trump să facă demersuri pentru un acord de pace între Ucraina și Rusia în anul ce urmează.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro