Încă de când eram mici copii eram avertizați să nu înhghițim guma de mestecat, pe motiv că ni se lipește de stomac. Părinții ne speriau cu acest lucru, însă se pare că, într-adevăr, nu este bine să înghițim guma de mestecat. Indifferent dacă este vorba despre adulți sau copii, guma de mestecat înghițită pe un triect greșit, poate produce ceva grav, însă riscul este destul de mic ca să se întâmple asta.
Explicația medicilor este simplă. Guma de mestecat înghițită pe o traiectorie greșită, mai exact prin trahee, poate ajunge în plămâni. Și da, problemele de sănătate pot apărea atunci. Șansele de a se ajunge în această situație sunt destul de mici, însă trebuie evitat acest lucru. Specialiștii recomandă ca cei mici să fie supravegheați cu atenție, pentru a nu se ajunge la cazuri mai grave.
Ce se întâmplă în organism, atunci când înghiți gumă de mestecat
Deși am fost speriați încă de mici că guma ni se lipește de stomac, acest lucru este un mit. Nu se lipește de pereții tractului digestiv și este eliminată pe cale naturală. Ținând cont de tranzitul persoanelor, în câteva zile va fi eliminate, potrivit studiilor specialiștilor străini.
Un pericol ar fi doar dacă guma de mestecat este înghițită prin trahee și astfel ajunge în plămâni. Medicii recomandă să fim atenți atât la noi, cât și la cei mici. Autoritatea Europeană pentru Securitate Alimentară le recomadă părinților să nu le dea gumă celor mici, cu vârsta de sub 3 ani. Pentru că sunt mici, există șanse foarte mari ca să mănânce guma ca pe o bomboană, sau să nu o mestece foarte bine. Este foarte grav însă să fie înghițite mai multe gume de mestecat, 10 sau 15, deoarece atunci ar fi cu adevărat semnalată o problemă. Speciliștii spun că există un risc foarte mare ca gumele să se lipească una de alta și să formeze o masă solidă. Atunci durerile de abdomen sunt foarte mari și pot dura câteva zile. Medicii avertizează că dacă acest lucru se întâmplă, este semnalată o problemă de sănătate de ordin psihologic.