Ancheta desfășurată de Corpul de Control al Ministerului Sănătății a ajuns la concluzia că acuzațiile privind moartea suspectă a 17 pacienți la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală nu sunt susținute de probe. Raportul, publicat recent, infirmă afirmațiile conform cărora acești pacienți ar fi murit în condiții neclare, stabilind că tratamentul administrat a fost adecvat și că procedurile spitalicești au fost respectate.

Conform declarțiilor Ministerului Sănătății și ale conducerii spitalului, ancheta internă nu a identificat niciun fel de abateri de la protocoalele medicale. Toate indicațiile terapeutice și procedurile au fost urmate corespunzător, fiind respinse acuzațiile de malpraxis sau neglijență medicală. În plus, raportul menționează că nu au fost constatate ‘nereguli în circulația fiolelor de noradrenalină’ și că nu a existat ‘reducerea dozei’ medicamentelor în mod intenționat.

Divergențele au pornit după ce directorul de îngrijiri al spitalului a relatat, bazându-se pe informații primite telefonic de la o asistentă, despre decesul a aproximativ 20 de pacienți din cauza unei presupuse scăderi voite a dozei de noradrenalină. Ulterior, aceste afirmații s-au dovedit a fi neîntemeiate, investigațiile neevidențiind nicio încălcare a normelor de tratament medical sau administrarea defectuoasă a medicamentelor.

Ministerul Sănătății a subliniat, de asemenea, că problemele de comunicare dintre conducerea spitalului și personalul medical au contribuit la apariția acestor sesizări nejustificate. Rezultatele anchetei interne au fost comunicate public, cu scopul de a clarifica situația și de a repune în drepturi practicile medicale corecte ale spitalului.