Administrația Prezidențială a dat publicității un raport al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) care detaliază atacurile cibernetice asupra sistemelor guvernamentale ale României în timpul procesului electoral. Conform raportului, deși s-au înregistrat atacuri de tip DDOS asupra infrastructurii IT&C, acestea au fost blocate eficient. „Atacurile la adresa infrastructurilor IT&C gestionate de STS au fost blocate cu succes”, se precizează în secțiunea a II-a a raportului.
STS a subliniat că, în ciuda provocărilor, bazele de date și sistemele de transmitere a datelor de vot au fost protejate. Raportul subliniază și faptul că nu s-au identificat indicii de compromitere a datelor din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) și Sistemul Informatic privind centralizarea Proceselor-verbale (SICPV).
Documentul precizează că STS nu are atribuții în combaterea dezinformării sau propagandei. Acesta menționează că, deși au circulat informații privind influențarea alegerilor de campanii pe rețele sociale, STS nu a fost implicat în aceste aspecte. De asemenea, site-ul prezenta.roaep.ro, care afișează date despre prezența la vot, nu a fost afectat și își păstrează un grad redus de vulnerabilitate fiind static și izolat de alte sisteme IT critice.
Referitor la securitatea electorală, STS a implementat măsuri avansate pentru detectarea și protecția împotriva atacurilor cibernetice, inclusiv amenințări tip APT. Aceste măsuri au permis monitorizarea integrității fișierelor și detecția activităților malițioase. STS a asigurat că sistemele au funcționat fără a înregistra prelucrări neautorizate. În plus, procesul electoral în România se desfășoară pe suport hârtie, ceea ce sporește trasabilitatea și securitatea acestuia.
Raportul mai menționează că măsurile implementate de STS nu au fost contestate de partidele politice sau de observatori electorali, verificarea corectitudinii procesului putând fi realizată prin compararea datelor electronice cu procesele-verbale pe hârtie. Președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea informațiilor prezentate de diverse servicii în ședința CSAT, pentru a clarifica aspectele discutate, conform competențelor legale.