Reclamă

Politicile climatice actuale riscă să ducă la o creștere a temperaturii globale de peste 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului, conform unui raport publicat de Organizația Națiunilor Unite. Această prognoză este mai mult decât dublă față de limitele de încălzire stabilite prin Acordul de la Paris, semnat în 2015, care prevedea o plafonare la 1,5 grade Celsius.

Raportul „Emissions Gap” arată că, fără măsuri mai drastice de reducere a emisiilor, temperatura globală ar putea crește cu 3,1 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100. Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,3% între 2022 și 2023, ajungând la un nivel record de 57,1 gigatone de dioxid de carbon echivalent.

În ciuda angajamentelor actuale care prevăd măsuri viitoare, se estimează că temperaturile ar putea crește mai departe între 2,6 și 2,8 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Anul trecut, liderii mondiali au convenit în cadrul Acordului de la Paris să limiteze încălzirea la sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, preferabil la 1,5 grade Celsius.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat gravitatea situației, declarând: „Mergem extrem de nesiguri pe o coardă întinsă planetară. Ori liderii reduc decalajul emisiilor, ori ne aruncăm cu capul înainte în dezastrul climatic”.

Între timp, Anne Olhoff, redactor științific șef al raportului, a declarat că statele membre ale G20 nu au realizat progrese semnificative în atingerea obiectivelor climatice pentru 2030. În aceeași linie, raportul subliniază că națiunile trebuie să realizeze o reducere colectivă de 42% a emisiilor până în 2030 și de 57% până în 2035.

În contextul acestei situații, țările se vor reuni luna viitoare la summitul Organizatiei Națiunilor Unite privind clima, COP29, în Azerbaidjan, pentru a discuta strategii actualizate de reducere a emisiilor.

Directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, Inger Andersen, a îndemnat statele să ia măsuri decisive în cadrul acestor discuții, subliniind că „fiecare fracțiune de grad evitată contează”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro