Raport OMS dezvăluie problemele de sănătate ale copiilor și adolescenților în Europa

Data actualizării: 26/02/2025

Aproape 76.000 de copii sub cinci ani au murit în Europa în 2022, mulți dintre ei „în mod nejustificat”, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Complicațiile la naștere, infecțiile și malformațiile congenitale constituie principalele cauze ale mortalității infantile, iar diferențele economice și sociale dintre statele europene rămân o provocare majoră, potrivit AFP.

Raportul, care a implicat 53 de țări din Europa și Asia Centrală, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, subliniază că, deși sistemele de sănătate din regiune sunt printre cele mai dezvoltate, există stagnări sau chiar regrese în indicatorii privind sănătatea copiilor și adolescenților. „Mulți sugari și copii mor în continuare în mod nejustificat înaintea vârstei de cinci ani”, se arată în documentul OMS.

Deși rata mortalității infantile este relativ stabilă în Europa, disparitățile între state sunt evidente. Majoritatea statelor UE înregistrează între 1,5 și 4,1 decese la 1.000 de nașteri, comparativ cu Turkmenistan și Tadjikistan, unde ratele ajung la 18,2 și respectiv 40,4 la 1.000 de nașteri. „Reducerea acestei diferențe rămâne o provocare”, subliniază agenția ONU.


În ceea ce privește sănătatea adolescenților, raportul atrage atenția asupra tulburărilor mintale, obezității și hărțuirii cibernetice. Un adolescent din cinci suferă de o tulburare mentală, iar sinuciderea este principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani. De asemenea, 15% dintre adolescenți raportează hărțuire cibernetică, și unul din zece, cu vârsta între 13 și 15 ani, este consumator de tutun.

Citește și:

„În lumea noastră online și interconectată, tinerii noștri se simt în mod paradoxal mai singuri ca niciodată. Mulți dintre ei sunt în dificultate din cauza greutății lor și a încrederii în sine, ceea ce îi expune unei sănătăți precare la vârsta adultă”, avertizează directorul regional al OMS Europa, Hans Kluge.

Ca răspuns la aceste provocări, OMS Europa a inițiat o consultare cu cele 53 de state membre, cu scopul de a identifica prioritățile și măsurile necesare pentru următorii cinci ani.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨