Reclamă
Reclamă

Situația deficitului bugetar a devenit alarmantă, iar coaliția de guvernare caută soluții pentru a reduce cheltuielile. În acest sens, Partidul Național Liberal (PNL) dorește să fie efectuată o reverificare a dosarelor beneficiarilor de asistență socială. La momentul actual, peste 800.000 de persoane beneficiază de diverse forme de sprijin.

PNL dorește să adopte o serie de măsuri pentru a realiza economii la buget. Partidul consideră că este necesară reducerea cheltuielilor sociale, în timp ce investițiile trebuie să fie sporite cât mai mult posibil.

Obiectivele PNL privind deficitul bugetar

Membrii PNL din coaliție au convenit asupra faptului că deficitul bugetar pentru anul viitor nu va depăși 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB), în ciuda declarațiilor anterioare ale premierului Marcel Ciolacu, care menționa un nivel de 4,5% din PIB. De asemenea, procentul alocat investițiilor ar urma să crească la 6,5% din PIB, în creștere față de nivelul din 2023.

Cheltuielile sociale ale statului vor fi supuse unei verificări riguroase în viitorul apropiat. Există peste 800.000 – 850.000 de beneficiari de diverse forme de ajutor social, cum ar fi persoane cu handicap, însoțitori ai acestora, persoane fără venit sau asistați social, conform Știripesurse.ro.

Reclamă

Evaluarea dosarelor acestor beneficiari este planificată pentru a clarifica situația, deoarece există un număr semnificativ de persoane care beneficiază de sprijin social, conform surselor liberale.

Extinderea ajutorului pentru alimente și voucherele pentru încălzire

Există posibilitatea ca ajutorul de 50 de euro pentru alimente să fie extins și după luna iunie, deoarece în 2024 vor avea loc patru runde de alegeri, iar PNL dorește să continue sprijinul financiar pentru electorat.

Aceste ajutoare pot fi finanțate parțial din fonduri europene, cu posibilitatea de a utiliza și resurse din bugetul de stat. De asemenea, sumele necheltuite din ajutorul pentru încălzire acordat în 2023, în valoare de două tranșe de câte 700 de lei, ar putea fi disponibile și în 2024.

Reducerea numărului de secretari de stat

În cadrul ședinței de la Sinaia, liberalii au discutat și despre reducerea numărului de secretari de stat, conform angajamentului făcut de PNL în ceea ce privește planul de reducere a cheltuielilor. Eliminarea acestor posturi va avea loc în perioada următoare.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro