Reclamă

Concediul de odihnă anual este un drept al fiecărui angajat, care este stabilit în Codul Muncii. Acest drept se acordă în fiecare an, în funcție de vechimea în muncă și de durata programului de lucru. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, dar poate fi mai mare, în funcție de contractul individual de muncă.

Concediul de odihnă anual poate fi efectuat în orice perioadă a anului, dar angajatorul are dreptul să stabilească perioada în care acesta trebuie efectuat, cu consultarea salariatului. Salariatul poate solicita modificarea perioadei de concediu de odihnă anual, dar angajatorul poate refuza această solicitare dacă modificarea ar afecta negativ activitatea angajatorului.

Se scad din zilele de concediu. Ce trebuie să știe românii

Concediul de odihnă anual nu poate fi compensat în bani, cu excepția cazului în care salariatul nu îl efectuează în anul calendaristic în care se cuvine. În acest caz, salariatul are dreptul la o despăgubire egală cu salariul aferent concediului neefectuat.

Există câteva situații în care angajatorul poate reduce durata concediului de odihnă anual:

  • Absența nemotivată de la locul de muncă;
  • Concedii fără plată;
  • Șomajul tehnic plătit de angajator cu 75% din salariul de bază.

Rămân cu mai puține zile de concediu! Detaliile pe care puțini angajați din România le știu

Ce drepturi și obligații au angajații atunci când vine vorba de zile libere

În plus, angajatorii nu vă pot reduce perioada de concediu de odihnă atunci când ați fost în concediu medical, de maternitate, de risc maternal, paternal, pentru îngrijirea copilului bolnav, de îngrijitor sau pentru situații neprevăzute.

De asemenea, concediul de studii, concediul de formare profesională și zilele libere legale nu pot reduce perioada de concediu de odihnă.

Concediul de odihnă anual este un drept important al angajaților, care le permite să se odihnească și să se relaxeze după o perioadă lungă de muncă. Este important ca angajații să își folosească concediul de odihnă anual în mod corespunzător, pentru a-și menține sănătatea fizică și psihică.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro