Trăim vremuri grele, iar pensionarii fac parte din categoria cea mai afectată în această perioadă. Prețurile uriașe la alimente și facturi îi aduc în pragul disperării pe bătrânii care au muncit o viață întreagă în țară. În timp ce un om care a muncit zeci de ani primește o pensie de 1.500 de lei, în cel mai bun caz, sunt și oameni care primesc pensii de mii de euro.
Cea mai mare pensie din România este de peste 50.359 de lei, adică peste 10.000 de euro. Este vorba despre un fost magistrat, care a deținut o funcție importantă în domeniu. Această persoană a lucrat în Alba și are, cel mai probabil, una dintre cele mai mari pensii din România.
Potrivit Ziarulunirea.ro, Casa Județeană de Pensii Alba a furnizat cuantumul primelor 100 de pensii speciale care se plătesc în acest județ. Vorbim despre o sumă cuprinsă între 50.359 de lei și 11.164 de lei. Toți beneficiarii acestor pensii colosale au lucrat în magistratură.
Pensii de peste 10.000 de euro în România
„Cuantumul pensiei medii în județul Alba în luna ianuarie 2023 pentru pensionarii din magistratură este de 21.938,77 de lei. Primele 100 de pensii speciale care se plătesc în județul Alba sunt cuprinse între 50.359 de lei și 11.164 de lei și toți beneficiarii fac parte din categoria magistraților”, a transmis Casa Județeană de Pensii Alba.
Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că recalcularea pensiilor va rezolva inechitățile din sistemul de pensii. Cu toate acestea, această recalculare nu se va face prea curând din cauză că nici acum nu este gata formula de calcul, deși se vorbește despre aceasta de ani de zile.
Când se vor rezolva inechitățile din sistemul de pensii
Reamintim că Guvernul a adoptat proiectul de Lege care prevede reducerea cheltuielilor cu pensiilor de serviciu. Acest proiect este prevăzut și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul respectiv va fi supus aprobării în Parlament luna aceasta.
Modificările stabilesc faptul că pensiile de serviciu vor fi calculate în funcție de vechimea în specialitate. Procentul de calcul va fi raportat la venitul obținut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.
„Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, precizează Ministerul Muncii.