Raiffeisen Bank International AG, cu sediul în Austria, este citată ca fiind implicată în tranzacții financiare cu companii care furnizează produse către armata rusă, conform surselor Ukrainska Pravda și Bloomberg. Unitatea rusă a băncii a încasat peste 62 de milioane de ruble (aproximativ 620.000 USD) anul trecut în comisioane de la compania chimică rusă Unikhim.
Unikhim a fost responsabilă cu furnizarea de componente companiilor sancționate pentru producția de sisteme militare. Publicația notează că acțiunile Raiffeisen au scăzut cu 6,4% la Viena în urma dezvăluirii acestor relații de afaceri.
Conform raportului, Raiffeisen Bank a facilitat tranzacții financiare pentru Unikhim prin intermediul unor conturi deschise la bănci aflate sub sancțiuni, precum Sberbank, VTB Bank și Commercial Bank Solidarnost. Mai mult, Unikhim a livrat acizi către compania rusă Ravenstvo, implicată în dezvoltarea sistemelor militare, conform Departamentului Trezoreriei din SUA.
Ravenstvo, o subdiviziune a concernului Granit-Electron, care a fost sancționat, produce componente esențiale pentru sistemele de rachete rusești. Unikhim a mai raportat că Raiffeisen a gestionat tranzacții și pentru Totalelectro, furnizând cabluri unei fabrici de aviație din Smolensk.
Profiturile mari realizate de Raiffeisen din operațiunile sale din Rusia i-au adus băncii peste 1 miliard de dolari americani în primele trei trimestre ale anului 2023, aproape jumătate din profitul total al grupului. Totodată, banca a plătit autorităților ruse impozite în valoare de 277 de milioane de euro, dar nu a reușit să transfere fondurile către Austria din cauza restricțiilor de capital.
Un tribunal rus a decis că Raiffeisen trebuie să acorde despăgubiri de peste 2 miliarde de euro coproprietarului rus al Strabag, Raspberia. Guvernul rus obstrucționează orice tentativă a Raiffeisen și UniCredit de a-și vinde unitățile locale către cumpărători care ar putea fi afectați de sancțiuni.