Ministrul Sănătății îi critică dur pe medicii care le cer sau acceptă bani de la pacienți. Alexandru Rafila spune că aceste practici sunt ilegale și lipsite de etică din partea doctorilor.

În România, pentru mulți ani, în spitale a domnit o regulă nescrisă a șpăgii. Mulți medici au profitat de poziția lor și i-au obligat pe pacienți să le ofere sume de bani pentru operații, consultații și tratamente.

Cel mai grav este că cei care nu și-au permis să plătească, au fost ignorați. De-a lungul anilor, sute de medici au fost reclamați pentru asemenea practici.

Un caz recent a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Suceava. Un medic al unității este acuzat că a primit mită de la zeci de pacienți.

Însă colegii săi au sărit în apărarea sa și au realizat un memoriu. 96 de doctori au semnat ca să-i susțină cazul. Asta chiar dacă pacienții au fost nevoiți să plătească sume frumoase medicului, pentru tratament.

Alexandru Rafila, el însuși medic, are o poziție după dură față de această situație. El a afirmat clar că românii nu ar trebui să plătească niciun leu în plus în spitale. Nici medicilor și nici celorlalți membri ai personalului din unitățile medicale.

Este absolut inacceptabil.(…) nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima TV.

Ce ar trebui să le ofere românii medicilor, în loc de șpagă

Ministrul Sănătății a explicat cum pot să-și arate recunoștința pacienții față de doctori, dacă chiar își doresc acest lucru.

Singura „atenție” acceptată sunt florile, bomboanele sau alte asemenea daruri. Însă aceste cadouri nu sunt obligatorii și nimeni nu ar trebui să se simtă nevoit să le facă.

Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident.(…) Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă., a mai declarat Ministrul Sănătății.