Pandemia pare departe de a ajunge la final, iar după perioada sărbătorilor de iarnă se anunță valul cinci. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre un nou val de infectări și noi posibile restricții, începând de săptămâna viitoare.

Raed Arfat a făcut previziuni sumbre în ceea ce privește noul val al pandemiei. Acesta preconizează că după perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când mulți români se vor întoarce acasă sau pleacă în concedii, urmează valul cinci al pandemiei. Potrivit spuselor acestora este de așteptat ca numărul de noi cazuri să crească, la fel cum s-a întâmplat și în vară.

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Raed Arafat, previziuni sumbre! Se anunță valul cinci al pandemiei, după sărbători. Noi restricții sunt luate în calcul
Pexels

Noi restricții în România

De asemenea, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că se au în vedere și noi restricții începând cu săptămâna următoare pentru a preveni răspândirea variantei Omicron, ce este mult mai contagioasă ca varianta Delta.

Noi restricții sunt luate în discuție de autorități și vor fi anunțate săptămâna viitoare. Printre acestea se numără condiționarea intrării în țară de un test PCR negativ, inclusiv pentru persoanele vaccinate.

,,Săptămâna viitoare măsurile care trebuie luate de România în continuare va fi tema de analiză la nivelul INSP-ului și al Ministerului Sănătății. Măsurile vor fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi în zi se schimbă și vin date suplimentare”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai subliniat și fatul că cetățenii non-UE au interdicție de intrare în România, în următoarele câteva săptămâni, fapt ce ar trebui să amâne răspândirea noii variante a virusului.