Reclamă
Reclamă

Tribunalul Ilfov recunoaște, în motivarea deciziei de eliberare condiționată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, că infracțiunile pentru care a fost condamnat acesta sunt grave, iar prejudiciile sunt consistente, dar întreaga sa conduită din penitenciar dovedește că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută și în stare de libertate.

Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia și în dosarul Polaris, el executând cinci ani din această pedeapsă.

Tribunalul Ilfov precizează că dispozițiile legale privind eliberarea condiționată sunt cele mai favorabile condamnatului. Instanța a menționat că Mazăre a fost recompensat de 27 de ori în penitenciar și nu a fost sancționat disciplinar. „Contrar argumentelor primei instanțe, instanța de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susțin concluzia că deținutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condițiile în care acesta nu a fost sancționat disciplinar pe întreaga perioadă de detenție, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanță) și i se consideră executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”.

Reclamă

Caracterizarea făcută de Penitenciarul Jilava lui Radu Mazăre arată că „a participat activ la activități semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activități tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral-religioase, stagii de practică). A beneficiat de consiliere educațională, moral-religioasă, socială și psihologică. În prezent este inclus la programul de pregătire pentru liberare”. Mazăre a participat și a absolvit un curs de recalificare profesională de îngrijitor de spații verzi.

Tribunalul Ilfov a arătat, în motivare, că infracțiunile pentru care a fost condamnat Radu Mazăre sunt grave și prejudiciile consistente, dar că pedeapsa rămasă poate fi executată și în libertate. „Este adevărat că infracțiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave și că prejudiciile produse prin săvârșirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedește că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută și în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucție al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menținerea persoanei condamnate în detenție”.

Tribunalul Ilfov a avut în vedere faptul că Radu Mazăre nu este cunoscut cu antecedente penale, are o familie, s-a căsătorit în perioada detenției și soția sa este însărcinată, având și un copil major. La sfârșitul lunii mai, Radu Mazăre a fost pus în libertate de Tribunalul Ilfov.

Radu Mazăre executa o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive primite de fostul primar al Constanței, una de nouă ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și alta de cinci ani în dosarul Polaris. În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au arătat în rechizitoriu că Mazăre a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și pentru înlesnirea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022, la cinci ani de detenție. În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în februarie 2019, la nouă ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, și constituire a unui grup infracțional organizat, alături de alți 31 de inculpați, funcționari publici, oameni de afaceri, notari și evaluatori.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro