Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre a depus o cerere pentru a fi trimis înapoi în Madagascar. Judecătorii au dat și un verdict.

Mazăre vrea înapoi în Madagascar

Avocatul lui Radu Mazăre a făcut o cerere către Curtea de Apel Constanţa, în care a cerut ca fostul primar să se întoarcă în Republica Madagascar. Judecătorii au respins însă cererea. Hotărârea este definitivă, potrivit Mediafax.

În acest moment, magistrații de la Curtea de Apel Constanța judecă în apel un dosar în care Radu Mazăre este cercetat pentru abuz în serviciu. După ce a vândut niște terenuri în Mamaia, iar preţurile acestora au  fost subevaluate.

„În baza art.74 alin.(2) cu ref. la art.65 din Lg. nr.302/2004 rep. & modif., constatând că nu sunt îndeplinite condiţiile extrădării active, respinge cererea privind transferul temporar al apelantului Mazăre Radu Ştefan în Republica Madagascar”, se artă în soluţia publicată pe portalul instanţei.

Radu Mazăre a fost adus în România, în mai 2019. El avea de ispășit în țară o pedeapsă după ce a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare.

Judecătorii de la Înalta Curte l-au condamnat definitiv pe fostul edil al Costanței, în februarie, anul trecut. El a fost găsit vinovat în dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri (plaje şi faleze din Constanţa şi Mamaia). Potrivit estimărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție, prejudiciul se ridica la 114 milioane de euro.

Hotărârea judecătorilor a fost dată după nouă ani de procese, plus alte opt amânări consecutive  care au avut loc până la pronunţare unei sentinţe. După ce a a ajuns în închisoare, Mazăre a cerut în martie 2020, să fie mutat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Slobozia. El și-a motivat cererea, prin prisma faptului că voia să fie mai aproape de familie care are domiciliul în Constanța. Anul trecut în iunie, Radu Mazăre s-a căsătorit în penitenciar cu iubita lui Roxana Mihalache.

Radu Mazăre a stat în Magdagascar de la finele anului 2017.  El a fost extrădat în România pe 20 mai 2019. Pentru extrădarea sa, statul român a plătit aproximativ 10.000 de euro, potrivit informațiilor publicate de Digi24.