Rusia a lansat un nou val de rachete asupra orașelor ucrainene.
Acest lucru înseamnă că Rusia își intensifica atacurile asupra infrastructurii din întreaga țară. Luni de dimineață s-au auzit explozii și sirene de raid aerian la Kiev.
80% dintre locuitori au rămas fără apă în urma acestor atacuri. Iar mulți dintre ei au rămas și fără curent electric, în urma întreruperilor de curent cauzate de loviturile rusești. Una dintre ele a lovit o instalație energetică care alimenta 350.000 de apartamente din capitală.
Noile atacuri
Au fost raportate, de asemenea, atacuri asupra infrastructurii critice din regiunile centrale Cherkasy și Kirovohrad, regiunea de est a Harkivului și regiunea de sud a Zaphorizhzhia.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că atacul a fost „parțial” un răspuns la un atac asupra flotei ruse din orașul Sevastopol din Crimeea. Atac ce a avut loc în urmă cu două zile, pe care l-a pus pe seama Kievului. Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană în 2014 și de atunci a controlat teritoriul.
Putin a avertizat, de asemenea, că grevele „nu sunt tot ce am putea face”.
Ucraina rezistă
Armata ucraineană a declarat că a eliminat aproximativ 90% dintre rachetele ruse utilizate în atacuri.
„Inamicul a atacat infrastructura militară și civilă cu 55 de rachete ghidate de aeronave. 45 dintre acestea au fost doborâte de apărătorii noștri”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei.
Până luni după-amiază, curentul era încă parțial întrerupt pentru mulți. Deși pentru unii fusese restabilit.
„Inginerii energetici plănuiesc să stabilizeze situația cu alimentarea cu energie electrică la aproximativ 21-22.” Klitschko a spus pe Telegram, adăugând: „Dar chiar și după reluarea furnizării de energie electrică, întreruperile de curent vor fi în continuare aplicate. Pentru că situația este dificilă.”
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că diplomații „sunt în contact constant cu partenerii lor” pentru a încerca să obțină asistență și echipamente pentru a repara pagubele mari.
Kievul este în legătură cu Uniunea Europeană și NATO, precum și cu mai multe guverne. A încheiat deja acorduri în 12 țări pentru a obține aproape 1.000 de unități de echipamente electrice, inclusiv generatoare.