Patru rachete lansate din Siria în Israel marți dimineață au fost interceptate de sistemul de apărare al Cupolei de Fier, a declarat Forța de Apărare din Israel într-un comunicat.

Nu au fost disponibile imediat informații suplimentare despre lansarea rachetelor.

Raportul vine la câteva ore după anunțarea secretarului de stat, Mike Pompeo, luni că guvernul american va ușura poziția sa asupra așezărilor israeliene în Cisiordania, subminând în esență afirmațiile palestiniene cu privire la terenurile căutate pentru un viitor stat. Nu era clar dacă lansarea rachetelor era direct legată de anunț.

Pompeo a respins, în esență, o opinie legală a Departamentului de Stat din 1978, care susține că soluționarea civilă pe teritoriile ocupate este „incompatibilă cu dreptul internațional”. El a mai spus că Casa Albă a anulat o directivă a administrației Obama care a permis Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluție prin care se declară așezările. o „încălcare flagrantă” a dreptului internațional.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a lăudat decizia lui Pompei.

„Această politică reflectă un adevăr istoric – că poporul evreu nu este alcătuit din coloniști străini în Iudeea și Samaria”, a declarat biroul Netanyahu. „Israelul rămâne pregătit și dispus să poarte negocieri de pace cu palestinienii cu privire la toate problemele de statut final în efortul de a obține o pace durabilă, dar va continua să respingă toate argumentele referitoare la ilegalitatea așezărilor.”

Ministrul de Externe al Autorității Palestiniene, Riyad al-Malki, a respins anunțul într-o declarație îndelungată și a solicitat comunității internaționale „să răspundă ferm la un astfel de comportament distructiv, sprijinind eforturile Palestinei la nivel internațional de a proteja soluția cu două state.”

„Permiterea primării acestei agende ar asigura dispariția ordinii internaționale și ar provoca daune ireversibile realizărilor umanității în ultimele șapte decenii și amenință cu plonjarea lumii în haos și violență”, a spus el.

Săptămâna trecută, armata israeliană a efectuat o serie de atacuri aeriene vizate asupra unor comandanți jihadiști islamici înalți în Gaza și în Siria. Aceasta i-a determinat pe militanții din Gaza să trimită un baraj de cel puțin 50 de rachete peste graniță în Tel Aviv, cu 20 de interceptate de sistemul de apărare al cupolei de fier din Israel.

Un atac aerian israelian i-a ucis marți pe Bahaa Abu el-Atta și soția sa în locuința lor din estul Gaza, Lt. Col. Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt militar. Oficialii sirieni au declarat că un alt atac israeliandin Damasc a vizat un alt comandant al jihadului islamic, Akram al-Ajouri, care nu a fost rănit. Avioanele de război israeliene au tras trei rachete la domiciliul lui Al-Ajouri, ucigându-i fiul și nepoata, potrivit agenției siriene de presă.