Reclamă

O rachetă hipersonică rusească a lovit luni dimineaţă baza aeriană Starokostiantiniv din regiunea Hmelniţki, potrivit autorităţilor ucrainene, într-o rară recunoaştere din partea acestora. Ministerul Apărării din Ucraina nu a precizat dacă atacul a cauzat pagube, însă confirmarea loviturii rămâne neobişnuită, potrivit agenţiei Reuters. Guvernatorul Serhii Tiurin a declarat că nu au fost raportate victime civile sau avarii la infrastructura critică.

În acelaşi context de tensiune, rachetele ruseşti au afectat duminică o navă civilă în portul Pivdenni din regiunea Odesa. Nava, sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, transporta aproximativ 6.000 de tone de porumb ucrainian, iar cei 15 membri ai echipajului originari din Egipt şi Siria au rămas nevătămaţi. Ministerul ucrainean al Reconstrucţiei a subliniat că aceasta este cea de-a 20-a navă civilă avariată în urma atacurilor ruseşti. Vicepremierul Oleksi Kuleba a acuzat Rusia că încearcă să afecteze activitatea coridorului maritim alimentar al Ucrainei şi să ameninţe securitatea alimentară globală.

În regiunea Kiev, două rachete Kinjal au fost interceptate de apărarea antiaeriană, fără a provoca pagube majore, deşi fragmente au căzut în trei cartiere ale oraşului. De asemenea, apărarea aeriană a distrus 32 de drone ruseşti, iar alte 37 s-au pierdut de pe radarele militare, fiind cel mai probabil dezactivate de sistemele de război electronic. Aceste atacuri se înscriu în campania mai amplă a Rusiei de a utiliza rachete cu rază lungă şi drone pe tot parcursul conflictului care a început cu invazia în Ucraina din februarie 2022.

Rusia a negat în mod repetat atacurile asupra ţintelor civile. De asemenea, aceasta nu este prima dată când nave sub pavilion internaţional sunt afectate de conflictele din regiune; tot sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, vrachierul Aya a fost lovit la începutul lunii septembrie în Marea Neagră, iar în cursul aceleiaşi luni, un transportator sub pavilion Antigua a fost avariat în portul din Odesa, evidenţiând vulnerabilitatea transporturilor maritime în acest conflict.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro