Racheta experimentală „Oreșnik”, lansată recent de Rusia împotriva Ucrainei, a fost produsă folosind echipamente avansate de fabricație de proveniență occidentală, se arată într-o analiză realizată de Financial Times. Două institute rusești de renume în ingineria armamentului, identificate de serviciile secrete ucrainene ca fiind implicate în crearea rachetei Oreșnik, au publicat anunțuri de angajare pentru personal familiarizat cu sisteme de prelucrare a metalelor produse de companii din Germania și Japonia.
Anunțurile, urmărite de Financial Times, au fost făcute de Institutul de Tehnologie Termică din Moscova și de Sozvezdie. Acestea evidențiază cum sistemul de apărare rus depinde în mod semnificativ de tehnologia străină, în ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale.
În domeniul controlului numeric computerizat (CNC), o tehnologie crucială pentru fabricarea componentelor rachetei Oreșnik, dependența de echipamente occidentale este deosebit de mare. CNC permite prelucrarea rapidă și precisă a materialelor, fiind controlată prin intermediul calculatoarelor.
Rusia s-a bazat întotdeauna pe utilaje fabricare în străinătate, în ciuda încercărilor de a dezvolta alternative locale. În vreme ce Kremlinul importă volume mari de echipamente de mare precizie pentru prelucrarea metalelor din China, comenzile de operare ale acestor dispozitive sunt adesea produse în Occident.
La un târg comercial din 2024 din Rusia, opt companii chineze au prezentat 12 modele de dispozitive CNC, dintre care 11 foloseau controlere fabricate de companii germane sau japoneze, conform unei analize a Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a prezentat racheta Oreșnik, care se presupune că ar fi bazată pe RS-26 Rubezh, o rachetă balistică cu capacitate nucleară testată, ca un răspuns la folosirea armamentului avansat occidental de către aliații Ucrainei împotriva țintelor din Rusia. „Avem în stoc astfel de produse și ele sunt gata de utilizare”, a precizat Putin.