Reclamă
Reclamă

Racheta europeană de lansare Ariane 6 a decolat cu succes marți în zborul său inaugural, potrivit imaginilor transmisiunii video în direct. Cântărind 540 de tone și având o înălțime de 56 de metri, cea mai nouă rachetă europeană a părăsit rampa de lansare din Guyana Franceză în jurul orei locale 16.00 (22.00 ora României), începând un zbor de aproape trei ore menit să pună capăt unei pauze de un an în accesul european la spațiu, relatează Le Figaro.

În condițiile de caniculă din Guyana Franceză, numeroșii vizitatori și spectatori au aclamat primele jeturi luminoase care au apărut la baza noului lansator atunci când motorul principal și cele două boostere care îl flanchează au fost aprinse. Separarea primului etaj a avut loc apoi la șapte minute de acest moment.

Lansarea a avut loc cu o oră mai târziu decât era prevăzut inițial, dar acest lucru nu va conta. Va mai fi nevoie apoi de ceva timp pentru a analiza toate datele și pentru ca specialiștii să se asigure că motorul Vinci reîncărcabil de pe treapta a treia a funcționat corect.

Reclamă

Însă partea cea mai grea a trecut. Racheta a dispărut, nu a distrus rampa de lansare și nu a explodat în zbor. Timp de mai bine de un an, Europa a fost complet lipsită de acces la spațiu. Acum, este trimis un mesaj concurenței, în special companiei americane SpaceX.

Numărătoarea inversă a fost lansată oficial cu o zi înainte, dar lucrurile serioase au început la ora 6 dimineața, când macaraua mobilă de 70 de metri înălțime, montată pe șine, s-a mișcat pentru a poziționa racheta, care fusese instalată pe platforma de lansare timp de aproape trei luni.

Ca și la repetiția generală din iunie, numărătoarea inversă s-a desfășurat fără probleme, dar de data aceasta nu s-a mai oprit la 18 secunde. Mai mult de 14 ani de muncă au fost fructificați în câteva secunde. După doar două minute, racheta atingea 8.000 km/h, notează Le Figaro, citată de News.ro.

Deși faza crucială de decolare s-a desfășurat fără probleme, trebuia așteptat încă puțin înainte de a putea considera misiunea un succes. După 56 de minute de zbor, motorul Vinci de pe etajul superior trebuie să fie reaprins.

Ceea ce face Ariane 6 atât de specială, ceea ce justifică această nouă rachetă, este motorul reîncărcabil care permite lansarea sateliților la diferite altitudini. Acesta este unul dintre cele mai importante criterii pentru a determina succesul sau nu al acestui prim zbor.

Etajul superior al rachetei va înconjura Pământul de două ori înainte de a arde în momentul în care va reintra în atmosferă. Racheta este monitorizată la sol de șapte stații din întreaga lume: două în Guyana Franceză, alta lângă Toulouse, iar celelalte în Australia, Bermuda, India și Santa Maria.

Dacă va fi un succes deplin, această lansare va deschide noi perspective pentru industria spațială europeană, precum și pentru Centrul Spațial Guyana, care vizează în continuare 30 de lansări pe an până în 2030.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro