Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că decizia de diminuare a cuantumului tichetului pentru Programul Rabla Plus aparține Ministerului Finanțelor. Acesta a precizat că este posibil ca pragul să fie ajustat în 2025, după evaluarea efectelor acestei hotărâri asupra vânzărilor de mașini electrice la finalul anului.
„Decizia de a diminua cuantumul tichetului pentru Rabla Plus este o decizie care aparține Ministerului Finanțelor Publice. Noi am propus încă de atunci o valoare superioară pragului pe care îl avem astăzi, respectiv de 5.000 euro, și sunt convins că, după ce vom trage linie la sfârșitul anului și vom vedea în ce măsură diminuarea acestui voucher a afectat vânzarea de mașini electrice în România. Sunt convins că pentru anul 2025 acest prag va fi ajustat în consecință”, a afirmat Mircea Fechet la finalul ședinței de miercuri a Guvernului.
În săptămâna precedentă, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat dosare de finanțare pentru achiziția de autovehicule „verzi” prin Programul „Rabla Plus”, având o valoare totală de 26,389 milioane de lei. Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, în urma ședinței Comitetului de Avizare din 19 septembrie, au fost avizate 286 de dosare pentru 742 de ecotichete, totalizând o valoare de 26.389.000 lei.
De asemenea, comunicatele au indicat faptul că zece contestații au fost aprobate pentru 47 de ecotichete, cuantificate la 5.438.500 lei. Listele cu dosarele aprobate în cadrul acestui program sunt disponibile pe site-ul AFM, la secțiunea dedicată programului „Rabla Plus”.
Per total, în contextul actual, decizia privind cuantumul tichetului Rabla Plus, influențată de necesitățile de bugetare ale Ministerului Finanțelor, va fi reevaluată pentru a stabili modificările necesare în viitor, pe baza impactului asupra vânzărilor de mașini electrice din acest an.