Orice aliment consumat în exces afectează negativ organismul uman. Savurarea unei cești de cafea zilnic poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, printre care combaterea inflamației. Cu toate acestea, există și efecte negative asociate cu consumul excesiv de cafea, mai ales în cazul persoanelor cu o anumită variantă genetică.
Un studiu recent realizat de cercetători de la universitățile din Toronto, Canada și Padova, Italia a constatat că persoanele care metabolizează cofeina mai lent și beau trei sau mai multe cești de cafea pe zi prezintă un risc de 2,7 ori mai mare de a suferi de insuficiență renală.
Riscurile consumului excesiv de cafea
Acest efect este determinat de prezența unei anumite variante genice, numită rs762551 a genei CYP1A2, care este prezentă la aproximativ jumătate din populația generală. În cadrul studiului, această variantă genetică a fost asociată cu o probabilitate de trei ori mai mare ca această băutură să provoace probleme renale.
Studiul a fost realizat pe o perioadă de aproximativ 16 ani și a implicat o populație de 1.180 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care aveau hipertensiune arterială în stadiul 1. Toți participanții au fost evaluați pe o perioadă de urmărire de 7,5 ani, urmărind trei markeri acceptați ai insuficienței renale: albuminurie, hiperfiltrare și hipertensiune arterială.
Probleme renale pentru cei care beau prea multă cafea
Studiul a descoperit că, în cazul persoanelor cu varianta genică CYP1A2, cafeaua poate cauza probleme renale și poate crește riscul de hipertensiune arterială cu 2,8 ori mai mult decât la persoanele fără această variantă genetică. Autorii studiului susțin că aceste constatări pot explica contradicțiile din studiile anterioare privind legătura dintre consumul de cafea și problemele renale.
Așadar, cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, însă nu trebuie să exagerăm. Orice lucru pe care îl facem în viața noastră trebuie făcut cu moderație.