Perioada Crăciunului este anunțată în fiecare an de colindele care încep să răsune încă de la începutul lunii decembrie.

În toată lumea, cântecele specifice de Crăciun sunt apreciate și cântate cu voie bună în preajma sărbătorilor.  Una dintre cele mai vechi colinde datează din anul 1818 și este cântată în peste 180 de limbi.

Cea mai veche colindă de Crăciun

Atunci când vine vorba despre cea mai veche colindă de Crăciun părerile sunt împărțite. În teorie, cel mai vechi cântec de Crăciun este considerat a fi “Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, în secolul al IV-lea. Însă, mulți nu își apleacă atenția asupra vechiului cântec și se reportează mai degrabă la colindă „Silent Night, Holy Night“.

Cea mai cunoscută colindă de Crăciun și considerată de mulți și cea mai veche (dintre cele care încă se mai cântă în prezent) este „Silent Night, Holy Night“. Aceasta a fost scrisă în anul 1818 de un preot austriac Joseph Mohr. În varianta originală, „Stille Nacht, Heilige Nacht“, colinda a fost auzită pentru prima dată la Liturghia de Noapte în Biserica Sf. Nicolae în Oberndorf, Austria.

Se spune că Joseph Mohr a aflat chiar cu o zi înainte de Crăciun că orga bisericii era spartă şi că nu va fi reparată la timp pentru Ziua de Crăciun. Supărat de vestea primită, acesta a scris trei versuri care să poată fi cântate de cor cu muzică de chitară.

În prezent, „Silent Night, Holy Night“ este cântată în peste 180 de limbi, de milioane de oameni.

Colinde românești

În spațiul românesc colindele au avut inițial un scop ritualic, acela de urare pentru fertilitate și belșug. Mai apoi, colindele erau cântate pentru alungarea spiritelor rele și invocarea sufletelor celor trecuți în neființă. Însă, cu timpul, colindele au păstrat doar atmosfera de sărbătoare a unor cântece tradiționale, cu tente folclorice.

În prezent, colindele se cântă în preajma Sfintelor Sărbători ale Crăciunului, având versiuni diferite, în funcție de regiuni și graiuri. Versurile colindelor vorbesc în general despre nașterea lui Iisus Hristos și despre atmosfera de sărbătoare din casele românilor.

Printre cele mai populare colinde de Crăciun din România se numără: „Florile Dalbe”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „O, ce veste minunată”, „Trei păstori” , „Am plecat să colindăm”,  „Sus la poarta Raiului”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Deschide ușa, creștine”.