Șoferii din România conduc „după ureche”.

Mai exact, aceștia nu cunosc semnificația indicatoarelor rutiere, sau chiar dacă o cunosc, puțini sunt cei care conduc în funcție de acestea. Este absolut obligatoriu ca șoferii să știe ce înseamnă fiecare semn de circulație și marcaj rutier, așa va proteja atât viața lui, cât și viața celorlalți participanți la trafic.  

Cu toate acestea, sunt șoferi care nu cunosc multe indicatoare rutiere, fie că nu au fost atenți atunci când au făcut școala de șoferi, fie că nu le-au întâlnit des în trafic și le-au uitat.

De exemplu, indicatorul din imaginea de mai jos, informează șoferii despre modul în care se va face parcarea pe raza indicatorului rutier „Parcare”. 

Șoferii din România conduc „după ureche”. Mai exact, aceștia nu cunosc semnificația indicatoarelor rutiere, sau chiar dacă o cunosc, puțini sunt cei care conduc în funcție de acestea. Este absolut obligatoriu ca șoferii să știe ce înseamnă fiecare semn de circulație și marcaj rutier, așa va proteja atât viața lui, cât și viața celorlalți participanți la trafic.  

Indicatoarele rutiere, extrem de importante

Este important să țineți cont de ceea ce vă transmit semnele rutiere, fiindcă așa veți scăpa de o amendă usturătoare și veți rămâne cu permisul în buzunar. 

De asemenea, fiindcă nu cunosc legea cu exactitate, mulți șoferi nu cunosc nici drepturile pe care le au atunci când sunt opriți de oamenii legii. Așa cum orice pădure are uscături, și Poliția Română are angajați care profită de cei care nu cunosc regulile. Totodată, au avut loc și înșelăciuni, de la oameni care susțineau că sunt polițiști, și, de fapt, erau infractori. Așadar, iată ce trebuie să faceți atunci când sunteți trași pe dreapta de către agenții rutieri. 

În primul rând, polițistul are obligația să îți prezinte legitimația, atunci când soliciți acest lucru. Ulterior, trebuie să îți spună de ce te-a oprit. În cazul în care este filtru al Poliției, poți cere ordinul de serviciu. În document trebuie să scrie clar data și orele în care trebuie să aibă loc filtrul, dar și străzile pe care se acționează și numele agenților care participă la misiune, conform Cancan.ro.

Ce drepuri au șoferii opriți de polițiști

Trebuie să știți că legea nu le permite polițiștilor să vă oprească fără motiv, iar apoi să caute „nod în papură” pentru a vă amenda. Așadar, atunci când vi se cer actele, trebuie să existe clar un motiv. La oprire, trebuie să i se spună șoferului de ce a fost oprit și indiferent ce ce descoperă după, șoferul va fi amendat doar pe motivul opririi. 

Când primiți amenda, pe foaie, aveți două locuri unde trebuie să semnați: unul prin care recunoașteți că ați greșit și al doilea că ați luat la cunoștință faptul că ați fost amendați. Dacă nu sunteți de acord cu ceea ce susține agentul, puteți semna doar că ați luat la cunoștință faptul că ați primit amendă, și să nu recunoașteți fapta. În acest caz, va trebui să îl convocați la tribunal pe polițist. 

Dacă sunteți oprit de o mașină cu radar, puteți să solicitați certificatul metrologic.