Oamenii sunt extrem de stresați fiindcă nu mai găsesc soluții pentru plătirea creditelor la bănci. Pe lângă stresul pe care îl au zi de zi gândindu-se de unde să mai facă rost de bani pentru a plăti dările, sunt persoane care muncesc până la extenuare pentru a mai face un ban. 

Românii, puși la pământ de ratele extrem de mari

 În ultima perioadă, ratele au crescut îngrijorător de mult. Românii nu mai fac față pentru plata acestora. În ajutorul lor vine Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Așadar, ținând cont de mărirea dobânzilor bancare și interbancare și al creșterii inflației din ultima perioadă, oamenii care pur și simplu nu mai fac față pentru plata creditelor au acumulat datorii, pot apela la procedura specifică de insolvența persoanelor fizice. Puțini știu că există o astfel de procedură. 

Conform unui comunicat de presă transmis de ANPC, consumatorii care au accesat credite și au acumulat datorii și nu mai pot face față, pot apela la procedura specifică de insolvență a persoanelor fizice prevăzută de legea numărul 151/ 2015. 

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Puțini români știu! Ce poți face dacă nu îți mai poți plăti rata la bancă. Este cea mai bună veste! Pixabay

Ce pot face cei care nu își mai permit să plătească ratele

Astăzi a avut loc o întâlnire a Comisiei de Insolvență la Nivel Central, organism care reunește reprezentanți ai ANPC, ai Ministerelor de Finanțe, ai Muncii și Protecției Sociale, ai Justiției și  Oficiului Național al Registrului Comerțului. În cadrul acestei reuniuni s-au discutat condițiile actuale pe care le prevede Legea nr 151/2015 și posibilității amendării acesteia, în viitoarea sesiune parlamentară. Demersul acesta este necesar pentru ca legislația în domeniu să fie actualizată în conformitate cu evoluția economică a momentului. Este foarte important ca consumatorii să poată avea acces la cele 3 tipuri de proceduri. 

Ruxandra Badea, director al Direcției de Insolvență a Persoanelor Fizice, a transmis că autoritățile își doresc ca accesibilitatea procedurilor de insolvență a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor. 

Puțini români știu de acest lucru

Conform ANPC prin această procedură de insolvență a persoanelor fizice este reglementată situația în care datoriile persoanelor fizice pot fi re eșalonate pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire încă un an. 

Persoanele fizice care au bunuri sau venituri urmăribile și nu se încadrează pentru procedura pe bază de plan de rambursare pot opta pentru procedura prin lichidare de active. 

De asemenea, persoanele fizice care au peste vârsta standard de pensionare și au pierdut jumătate sau total capacitatea de muncă pot beneficia de ștergerea datoriei în cazul în care valoarea acesteia este de maximum 10 salarii minime pe economie. 

Persoanele interesate să acceseze aceste proceduri se pot informa de pe site-ul ANPC sau pot lua legătura cu birourile teritoriale de insolvență din cadrul comisariatelor județene pentru protecția consumatorilor