Reclamă

Vladimir Putin a ajuns luni în Mongolia, marcând prima sa vizită într-o țară membră a Curții Penale Internaționale după emiterea unui mandat de arestare pe numele său pentru crime de război. Întâlnirea cu omologul său mongol Ukhnaa Khurelsukh la Ulaanbaatar s-a desfășurat fără incidente legate de mandatul respectiv, pe care guvernul mongol a refuzat să îl execute.

Purtătorul de cuvânt al guvernului mongol a declarat pentru Politico că dificultatea de a-l reține pe Putin este legată de dependența energetică față de Rusia. „Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din electricitate din vecinătatea noastră imediată, care anterior au suferit întreruperi tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența noastră și a poporului nostru”, a declarat acesta.

De asemenea, acesta a subliniat poziția de neutralitate a Mongoliei în relațiile internaționale, adăugând că „Mongolia a menținut întotdeauna o politică de neutralitate”, confirmată prin declarațiile oficiale făcute în trecut.

În ciuda angajamentelor față de CPI, Mongolia a ales să nu acționeze în baza mandatului internațional, lucru asupra căruia au atras atenția Uniunea Europeană, Ucraina și organizațiile internaționale pentru drepturile omului. Heorhii Tykhii, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, a criticat Mongolia, afirmând că „a permis criminalului acuzat să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război”.

Vizita lui Putin a inclus și o invitație adresată președintelui mongol la summitul BRICS din Rusia, programat pentru luna octombrie. Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului mongol a menționat că vizita liderului rus este în armonie cu tradițiile istorice de comemorare a victoriei sovieto-mongole în bătălia de la Khalkhin Gol din 1939.

Deși Mongolia a refuzat să pună în aplicare mandatul ICC, poziția sa geografică și dependențele economice par să joace un rol esențial în acțiunile sale, subliniind dificultățile întâmpinate de unele state în echilibrarea obligațiilor internaționale cu interesele naționale.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro