Reclamă
Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Vietnamul după întâlnirea sa cu liderii din Coreea de Nord, au anunțat luni publicațiile de stat vietnameze și ruse. Vizita subliniază loialitatea Vietnamului față de Moscova, țară aflată sub guvernare comunistă.

Programată pentru miercuri și joi, vizita lui Putin vine după ce Vietnamul a evitat să participe la summitul de pace pentru Ucraina organizat în Elveția și a trimis un reprezentant la reuniunea BRICS din Rusia săptămâna trecută. În cadrul vizitei, Putin se va întâlni cu noul președinte al Vietnamului, To Lam, și cu alți lideri, au afirmat oficialii.

Statele Unite, principalul partener comercial al Vietnamului, au reacționat dur la aceasta decizie. „Nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și (…) să-i permită să-și normalizeze atrocitățile”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Hanoi. „Dacă va putea călători liber, atunci acest lucru ar putea transforma în normalitate încălcările flagrante ale dreptului internațional de către Rusia”, a adăugat el.

Reclamă

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele președintelui rus pentru presupuse crime de război în Ucraina. Cu toate acestea, Vietnamul, Rusia și SUA nu sunt membre ale CPI.

Uniunea Europeană, un alt partener economic cheie pentru Vietnam, nu a comentat vizita, dar și-a exprimat luna trecută nemulțumirea față de decizia Hanoiului de a amâna o întâlnire cu trimisul blocului comunitar pe tema sancțiunilor la adresa Moscovei. Oficialii au explicat că întârzierea a fost cauzată de pregătirile pentru vizita lui Putin.

Vizita lui Putin în Vietnam este văzută ca o inițiativă de a încheia acorduri în domenii precum comerțul, investițiile, tehnologia și educația, potrivit unor oficiali. Totuși, discuțiile ar putea aborda și probleme mai sensibile, cum ar fi armamentul și energia, Rusia fiind principalul furnizor de arme al Vietnamului. De asemenea, transferurile financiare între cele două țări sunt afectate de sancțiunile impuse băncilor rusești.

Carl Thayer, expert în securitatea Vietnamului, a declarat că „Principalele probleme se referă la consolidarea legăturilor economice și comerciale, inclusiv la vânzările de arme.”

Kremlinul a confirmat că Putin va vizita Coreea de Nord pe 18-19 iunie pentru a aprofunda cooperarea militară cu Phenianul, după summitul cu Kim Jong-un din septembrie 2022. Vizita în Coreea de Nord este parte a turneului asiatic al președintelui rus, care include și călătoria în Vietnam.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro