Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian s-au întâlnit vineri în Turkmenistan, discutând despre întărirea legăturilor economice și viziunile comune asupra afacerilor mondiale, conform Reuters. Întâlnirea a avut loc pe fondul tensiunilor crescute cu SUA, care urmăresc cu îngrijorare apropierea celor două națiuni.

Putin se confruntă cu opoziția Washingtonului și Uniunii Europene, în special în contextul războiului din Ucraina și al rivalității geopolitice cu Occidentul. Astfel, liderul rus caută să aprofundeze relațiile cu regiuni geopolitice precum Estul și Sudul global.

La summitul națiunilor BRICS ce va avea loc la Kazan în perioada 22-24 octombrie, Putin l-a invitat pe Pezeshkian să efectueze o vizită oficială în Rusia, propunere acceptată de acesta, informează agenția rusă de stat RIA.

„Din punct de vedere economic și cultural, dialogul nostru se consolidează de la o zi la alta și devine mai solid,” a declarat Pezeshkian lui Putin, conform agenției iraniene IRNA. Acesta a subliniat necesitatea accelerării cooperării pentru a întări legăturile dintre cele două țări.

Întâlnirea vine după ce luna trecută, Pezeshkian și-a exprimat angajamentul de a întări relațiile cu Rusia pentru a contracara sancțiunile occidentale. În plus, cele două țări sunt aproape de semnarea unui acord de parteneriat strategic, despre care Pezeshkian a exprimat speranța că va fi finalizat la summitul BRICS.

Statele Unite privesc cu preocupare acest parteneriat, acuzând Iranul de furnizarea de rachete balistice Rusiei pentru utilizarea în Ucraina, acuzație pe care Teheranul o neagă.

Putin a afirmat că relațiile economice dintre Rusia și Iran sunt în plină dezvoltare, iar cele două țări lucrează împreună pe arena internațională, având evaluări similare privind evenimentele mondiale, așa cum a relatat agenția TASS.

Pezeshkian a subliniat valoarea capacităților complementare dintre Iran și Rusia, adăugând că pozițiile comune ale celor două state sunt mai apropiate în comparație cu alte țări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro