Președintele rus Vladimir Putin și omologul său bielorus, Aleksandr Lukașenko, vor semna vineri un acord de securitate istoric, a anunțat agenția rusă de știri RIA. Evenimentul va avea loc în capitala Belarusului, Minsk, în cadrul celei de-a 25-a aniversări a Uniunii Statale, o alianță ce întregește cele două state foste sovietice.
Igor Nazaruk, ministrul adjunct de externe bielorus, a declarat că acordul va aborda subiecte de securitate statală, publică și economică. „Acesta este conceput pentru a lua în considerare condițiile externe schimbate, când lumea trece la o ordine mondială policentrică”, a precizat Nazaruk, subliniind caracterul istoric al pactului.
Pactul va fi unul dintre multiplele documente pe care liderii celor două țări le vor semna, dar agenția rusă nu a oferit mai multe detalii despre conținutul său exact.
Belarusul, sub conducerea autoritară a lui Lukașenko în ultimele trei decenii, rămâne un aliat fidel al Rusiei. La începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, Belarusul a permis ca teritoriul său să fie utilizat ca rampă de lansare. În urma invaziei, activitatea militară și exercițiile comune ale forțelor aeriene ruso-bieloruse au devenit mai frecvente, alimentând speculații că Minsk ar putea lua un rol mai proeminent în conflict.
De asemenea, Rusia a depozitat arme nucleare strategice pe teritoriul bielorus, o mișcare fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.
Pe plan intern, Belarusul se pregătește pentru alegerile prezidențiale din ianuarie, iar Lukașenko, în vârstă de 70 de ani, a afirmat că trupele sale ar fi angajate într-un conflict alături de Rusia doar în caz de agresiune externă directă asupra Belarusului.
Vladimir Putin continuă să atribuie conflictul din Ucraina ca fiind o bătălie crucială împotriva unui Occident pe care îl consideră decadent și declinant. El susține că Occidentul a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 prin extinderea în zone pe care Moscova le vede ca fiind sfera sa de influență.