Președintele rus Vladimir Putin a numit-o pe Irina Podnosova la șefia Curții Supreme a Rusiei, o fostă colegă de facultate cu care a studiat dreptul la Universitatea de stat din Leningrad (actual Sankt Petersburg), amândoi absolvind în anul 1975.

Podnosova, singura candidată pentru această funcție, este așteptată să preia oficial rolul după confirmarea de către camera superioară a parlamentului rus, o formalitate considerată de mulți o simplă procedură.

Consiliul de competențe al instanței supreme ruse a aprobat unanimitate numirea sa, într-o mișcare văzută ca un alt instrument al dictaturii Kremlinului. Acest pas înseamnă înlocuirea lui Viaceslav Lebedev, care a condus instituția din 1991 și a decedat la sfârșitul lunii februarie la vârsta de 80 de ani.

Publicația Kommersant, citând experți juridici, a caracterizat această nominalizare ca fiind „evident așteptată”, subliniind că Kremlinul căuta de mai mulți ani un înlocuitor pentru Lebedev. De asemenea, Kremlinul a prezentat această numire ca o dovadă că în Rusia nu există „inegalități de gen”.