Reclamă

Președintele Vladimir Putin este din nou îngrijorat de problemele ce afectează economia de război a Rusiei, în timp ce fostul președinte american Donald Trump continuă să exercite presiuni pentru încheierea conflictului din Ucraina, au dezvăluit pentru Reuters cinci surse familiare cu situația.

Economia Rusiei, susținută în mare măsură de exporturile de resurse naturale precum petrol și gaze, a crescut puternic în ultimii doi ani, în pofida sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei din 2022. Cu toate acestea, recent, țara s-a confruntat cu provocări economice majore, inclusiv lipsa forței de muncă și ratele ridicate ale dobânzilor folosite pentru a combate creșterea inflației provocate de cheltuielile record pentru apărare.

În contextul acestor dificultăți, o parte din elita rusă consideră că ar fi necesară o soluționare negociată a conflictului cu Kievul, informează agenția Reuters. Mai mult, Trump, recent revenit în funcție, a promis că va pune capăt conflictului ucrainean, cel mai amplu din Europa de la al Doilea Război Mondial. În această săptămână, Trump a declarat că ar putea introduce sancțiuni economice suplimentare împotriva Rusiei dacă Putin nu se angajează în negocieri.

Oleg Viugin, fost vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că Rusia este interesată din punct de vedere economic de negocierea unui sfârșit diplomatic al conflictului. În plus, oficiali de rang înalt din economie au recunoscut impactul copleșitor al costurilor ridicate ale dobânzilor asupra industriei non-militare și a companiilor.

Putin și-a exprimat frustrările privind gestionarea economiei la o întâlnire cu liderii de afaceri la Kremlin și a subliniat riscurile economice legate de rata creditării, conform unor surse apropiate discuțiilor.

Cele mai mari bănci ale Rusiei, conduse de German Gref de la Sberbank și Andrei Kostin de la VTB, s-au pronunțat împotriva unei noi majorări a dobânzilor, temându-se de o posibilă stagflație – o situație caracterizată prin inflație ridicată, creștere economică lentă și șomaj crescut.

În ciuda presiunilor, guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat că nu va ceda, menținând rata dobânzii la 21% la ultima ședință de politică monetară din anul trecut. Nabiullina, care a fost reconfirmată pentru un al treilea mandat de Putin, continuă să se bucure de încrederea președintelui rus, chiar dacă unii parlamentari au cerut înlocuirea ei.

Ca o concluzie, Putin recunoaște provocările economice severe cu care se confruntă Rusia datorită escaladării militare și a conflictului din Ucraina. Îngrijorarea sa cu privire la economia rusă este susținută de creșterea inflației și de presiunile financiare exercitate de factorii interni, în timp ce Trump militează pentru negocieri care să pună capăt războiului.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro