Reclamă
Reclamă

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să-și dezvolte arsenalul de arme nucleare, cel mai mare din lume, ca element de descurajare și va furniza armatei care luptă în Ucraina cu cele mai noi arme și drone.

Putin a ținut un discurs la Kremlin, la o ceremonie la care au participat absolvenți ai academiilor militare, poliției și serviciilor de informații și a vorbit despre cum păstrează Rusia „echilibrul de putere în lume”, scrie Reuters.

„Plănuim să dezvoltăm în continuare triada nucleară ca garanție a descurajării strategice și să păstrăm echilibrul de putere în lume”, a afirmat președintele rus.

Reclamă

„Triada nucleară” a Rusiei se referă la rachetele nucleare lansate pe cale terestră, maritimă și aeriană.

Săptămâna aceasta, ministrul adjunct al Afacerilor Externe din Rusia a anunţat iniţierea unei revizuiri a doctrinei nucleare, având în vedere deteriorarea situaţiei internaţionale de securitate, în mare măsură ca urmare a reacţiei Occidentului faţă de conflictul din Ucraina.

Măsura a fost adusă în discuție chiar de Putin, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

„Avem o doctrină nucleară care precizează că folosirea armelor nucleare este posibilă în caz excepţional, când suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre este ameninţată. Dar doctrina poate fi schimbată. Acelaşi lucru este valabil pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar deocamdată nu există o astfel de nevoie”, a explicat Putin pe 6 iunie la Sankt Petersburg.

În concluzie, Rusia intenționează să consolideze triada nucleară și să își modernizeze armata, asigurându-se că dispune de cele mai noi arme și drone. Doctrina nucleară a țării ar putea, de asemenea, să fie revizuită în contextul noilor provocări internaționale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro