Reclamă
Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri „retragerea totală” a trupelor ucrainene din regiunile pe care le revendică, declarație făcută în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită la Moscova.

Premierul Orban s-a deplasat la Moscova pentru întâlnirea mult criticată de liderii occidentali, mai ales în contextul în care Ungaria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene pentru următoarele șase luni, iar liderii UE nu i-au acordat un mandat pentru a discuta cu liderul de la Kremlin.

Putin a declarat că s-au discutat moduri de a soluționa conflictul din Ucraina, relatează Reuters. Dar Orban nu se întoarce acasă cu un rezultat palpabil al vizitei. El declarase că a sosit la Moscova pentru a-și continua „misiunea de pace”. La Kiev, Orban s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reclamă

Vladimir Putin a spus că este „recunoscător” premierului Viktor Orban pentru vizita sa la Moscova, subliniind că vede în această vizită o „tentativă de a restaura dialogul” între Rusia și Europa. Preşedintele rus a salutat vizita la Kremlin a premierului ungar, afirmând că îl socoteşte pe Viktor Orban drept reprezentantul Uniunii Europene, în pofida dezminţirilor venite de la Bruxelles. Drept răspuns, Putin a insistat: „Aştept să îmi comunicaţi poziţia dumneavoastră cu privire la Ucraina şi pe cea a partenerilor europeni”.

Referindu-se la mijloacele de „rezolvare a crizei” din Ucraina și la o discuție „francă și utilă”, liderul Kremlinului a amintit că a anunțat în iunie viziunea sa despre pace: „și anume retragerea totală a tuturor soldaților ucraineni din republicile populare ale Donețk și Lugansk și regiunile Zaporojie și Herson. Nu trebuie să fie un armistițiu sau o pauză pentru reînarmarea regimului de la Kiev, Moscova susține încheierea completă și definitivă a conflictului”. Putin a adăugat, totuși, că „Kievul nu admite ideea de încetare a focului, deoarece în acest caz dispare pretextul pentru prelungirea regimului de lege marțială”.

Viktor Orban consideră că a făcut primul pas către restabilirea dialogului pentru pace în Ucraina. La rândul său, premierul ungar a spus că „vom continua această muncă”, dar este nevoie de mulți pași pentru a restaura dialogul, motivând „punctele diferite de vedere dintre Kiev și Moscova”.

„Am constatat că pozițiile sunt departe una de cealaltă. Este necesar un număr mare de pași pentru a pune capăt războiului și a aduce pacea”, a declarat liderul ungar. „Dar în ceea ce privește dialogul și restabilirea dialogului, primul pas important a fost făcut astăzi și voi continua această muncă”, a adăugat el.

Orban a subliniat că actualul conflict din Ucraina a început să influențeze economia Europei și competitivitatea acesteia. El a spus că a auzit ce crede Putin despre inițiativele de pace existente, despre încetarea focului și negocieri, viziunea Europei după război, și a promis să-și continue eforturile pentru soluționarea conflictului ucrainean.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro