Reclamă
Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat, joi, că a fost păcălit de „partenerii” din Occident să înceteze focul în Ucraina, precizând că, din această cauză, trupele ruse nu au putut cuceri Kievul în trei zile. Declarația lui Putin a fost făcută în timpul unei conferințe de presă și a fost publicată de Anton Gerashchenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, pe platforma X.

Întrebat dacă Rusia va înceta focul în Ucraina, Putin a răspuns: „O să vă reamintesc un lucru. Când trupele noastre se aflau lângă Kiev am primit o ofertă, chiar o cerere urgentă, din partea partenerilor din Occident să oprim focul și ostilitățile ca unele lucruri să poată fi negociate cu Ucraina. Și asta am făcut, a existat acest episod. Ucrainenii nu au oprit ostilitățile. Iar apoi autoritățile ucrainene ne-au spus că nu pot controla toate unitățile pentru că există unele care nu ascultă de autoritățile de la centru. Nu spun nici mai mult, nici mai puțin. Asta în primul rând. În al doilea rând, ni s-a cerut să retragem trupele din Kiev pentru a putea stabili condițiile pentru pace. Am făcut asta și din nou am fost înșelați. Toate înțelegerile la care s-a ajuns în Istanbul au fost aruncate la gunoi. Iar asta s-a întâmplat în repetate rânduri. De asta pur și simplu nu putem opri focul”, a spus Putin, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Putin a respins categoric orice negocieri pentru încetarea focului și a cerut, în schimb, demilitarizarea „ireversibilă” a Ucrainei ca o condiție prealabilă a unui astfel de acord.

Reclamă

Cererea lui Putin de demilitarizare a Ucrainei ca o condiție prealabilă pentru încetarea focului îi arată, de fapt, strategia. Putin cere astfel Ucrainei să se predea efectiv înainte de orice încetare a focului. El a susținut că Rusia nu poate permite armatei ucrainene să profite de o încetare a focului pentru a-și reface forțele.

ISW consideră că Rusia va folosi un acord de încetare a focului pentru a-și reconstrui și extinde armata pentru o viitoare agresiune împotriva Ucrainei.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro