Vin noi amenințări din partea lui Vladimir Putin. Președintele Rusiei spune că va continua conflictul cu Ucraina oricât va fi nevoie. În plus, el neagă din nou că invazia ar fi pornit din cauza Moscovei.

Sunt aproape 10 luni de cât Rusia a început războiul în Ucraina, o așa-numită „opeațiune specială”. Deși trupele sale au invadat, ocupat și atacat teritoriul ucrainean, Vladimir Putin își neagă în continuare intențiile.

În cadrul celei mai recente apariții ale sale, la reuniunea de sfârșit de an a principalilor responsabili din domeniul apărării, el a oferit noi explicații și a venit cu noi acuzații. Președintele Rusiei spune că vinovată nu este țara sa, ci Occidentul. În plus, el afirmă că Moscova i-a considerat mereu „frați” pe ucraineni. Aceeași frați care sunt uciși și au casele distruse de luni bune.

Nu avem de ce să fim noi acuzați. Spun asta cu deplină responsabilitate. Întotdeauna am considerat – și știți poziția mea – poporul ucrainean drept un popor frățesc. (…) acesta este rezultatul politicii altor țări, țări terțe, care s-au străduit mereu în acest sens, spre dezintegrarea lumii ruse., a declarat Vladimir Putin.

Nu este prima oară când Putin face asemenea declarații. Și în trecut, el a afirmat că războiul a fost necesar din cauza aproprierii dintre Ucraina și NATO. Iar Rusia nu ar fi făcut decât să se apere, în contextul în care s-a simțit amenințată.

Putin vrea ca toții banii să se ducă pentru război

Pe lângă aceste acuzații, Vladimir Putin a făcut și un anunț despre bugetul Rusiei pe anul viitor.

El a promis că nu există un buget stabilit pentru „apărare” și că soldații vor fi dotați cu arme de ultimă generație.

Asta chiar dacă până acum, în special în lunile recente, forțele sale au fost trimise pe front cu echipament învechit. Iar noii recruți, fără ca măcar să fie instruiți, au fost carne de tun pe câmpul de luptă.

Nu avem restricții financiare. Țara, guvernul dă tot ce cere armata. Tot., a afirmat Putin.

Nu este clar însă de unde vor veni acești bani promiși de președintele Rusiei. În prezent, economia Moscovei este izolată pe plan internațional. Și, recent, UE a plafonat prețul la petrol și gaz din Federația Rusă, adică principala sursă de venit a statului.