Pui fript la cuptor, fraged în interior și crocant în exterior

 

substantial.ro pui la cuptor

Pui fript la cuptor

Gabriela Nitu
Pui întreg la cuptor pe pat de cartofi
Prep Time 15 mins
Cook Time 50 mins
1 hr 5 mins
Course Fel principal
Cuisine Internațională
Servings 6

Equipment

  • cuptor

Ingredients
  

  • 1 pui circ 1,3-1,5 kg
  • piper negru
  • 1/2 zeama de la lămâie
  • 125 gr unt
  • 2 căței de usturoi
  • condimente: cimbru, busuioc, rozmarin etc.

Instructions
 

  • Cum despicăm puiul: intors cu spatele spre tine și-l tai pe lung urmând coloana vertebrală (șira spinării), este nevoie de un cuțit ascuțit și rezistent.
    Se trage ușor de marginile tăieturii și întoarcem puiul cu fața în sus. Se apasă ușor în zona unde se termină pieptul, între cele două pulpe și așa se aplatizează puiul.
  • Condimentarea: se pune puiul cu interiorul în sus, apoi se stropește cu 1-2 lingurițe de lămâie și câțiva fulgi de unt moale, urmează condimentele, se repetă același lucru și cu partea cealaltă.
  • Garnitura: cartofi copți cu unt, se curăță, spală și taie rondele cartofii cam de 1 cm grosime, se sărează și se pot adăuga semințe de chimen sau susan, mac etc.
  • Deasupra cartofilor se așează un grilaj pe care așezăm puiul, moment în care punem pe sub pielea puiului bucăți de unt.
  • Se introduce în cuptorul preîncălzit la 220 – 230 C, îl lăsăm 30 de minute, verificăm dacă s-a făcut, se mai lasă un timp, în funcție de cum estimăm, încă 20 de minute, mutăm și cartofii de sub pui spre margini pentru a se rumeni.
Keyword pui despicat, pui la cuptor

Puiul poate fi considerat regele gastronomiei – se regăseşte în majoritatea bucătăriilor tradiţionale şi este savurat în diverse forme. Numeroşi arheologi consideră că puiul a fost domesticit nu pentru alimentaţie, ci pentru luptele dintre cocoşi. Aacesta ar fi cel mai vechi sport încă practicat. În lumea antică se găsesc numeroase imagini cu cocoşi în luptă – cum ar fi casele din Pompeii sau din oraşul grecesc Pergam.

Distribuie