Reclamă

Cercetătorii din domeniul psihologiei își propun să desfășoare cel mai amplu și divers experiment despre fericire realizat vreodată, pentru a identifica ce anume aduce un impuls emoțional autentic oamenilor. Profesoara Elizabeth Dunn, psiholog la Universitatea British Columbia din Vancouver, a declarat: „Obiectivul nostru este ca acesta să fie cel mai mare, cel mai cuprinzător și mai divers experiment asupra fericirii efectuat vreodată”.

Peste 1.000 de oameni de știință din mai mult de 70 de țări au participat la selecția propunerilor pentru proiect, acestea fiind reduse la șapte categorii de intervenții pentru Global Happiness Megastudy. Acestea vor include metode variind de la exercițiile fizice și interacțiunile sociale până la folosirea inteligenței artificiale.

Echipa de cercetare intenționează să recruteze cel puțin 30.000 de participanți din întreaga lume, care vor fi împărțiți în grupuri ce vor urma diverse intervenții sau vor face parte dintr-un grup de control. Intervențiile sunt concepute să dureze maximum 25 de minute și nu necesită echipament special. Dr. Barnabás Szászi, om de știință comportamental la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, a subliniat: „Toate intervențiile pot fi făcute acasă, oamenii nu au nevoie de nimeni să îi urmărească sau să îi ajute”.

Proiectul urmărește să corecteze limitările cercetărilor anterioare, care au fost criticate pentru lipsa de diversitate și pentru metodologiile comparate. Printre altele, se dorește evitarea fenomenului „p-hacking”, prin care rezultatele sunt manipulate prin analiza repetată a datelor până la obținerea unui rezultat semnificativ.

Dunn și Szászi sunt în căutarea finanțatorilor pentru a trece la faza următoare a experimentului, sperând să publice metodele și analizele într-un jurnal de prestigiu. Implementarea studiilor ar urma să înceapă după asigurarea finanțării.

Rezultatele așteptate includ cel mai extins set de date referitoare la strategii care promovează fericirea, explorând eficiența acestora și variabilitatea în funcție de locurile și persoanele implicate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro