Reclamă
Reclamă

PSD și PNL au intrat în ședință astăzi, la ora 10.00, pentru a stabili data alegerilor prezidențiale din acest an, negocierile fiind tensionate. PNL și-ar dori decalarea calendarului stabilit inițial pentru septembrie, motivând că vara este dificil de strâns semnături pentru candidați. Pe masa discuțiilor sunt trei scenarii.

Coaliția PSD-PNL se reunește pentru a stabili data alegerilor prezidențiale, în urma ultimei discuții dintre cele două partide rămânând două variante de lucru: 15 sau 29 septembrie pentru primul tur de scrutin. Dacă primul tur va fi pe 15 septembrie, turul al doilea va pica pe 29 septembrie. Dacă primul tur va fi pe 29 septembrie, turul al doilea va pica pe 13 octombrie.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut deja ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. El a declarat săptămâna trecută că se discută două date pentru primul tur de scrutin: 15 sau 29 septembrie.

Reclamă

Cu toate acestea, liberalii au venit cu o altă propunere: desfășurarea alegerilor prezidențiale în octombrie – noiembrie. Potrivit surselor Digi24, o variantă ar fi ca primul tur de scrutin să se desfășoare pe 27 octombrie, iar al doilea pe 10 noiembrie.

Liberalul Robert Sighiartău a explicat că este dificil să faci campanie electorală în luna august, când oamenii sunt în vacanță. „Și alegătorii ar prefera ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în toamnă”, a spus acesta.

Social-democrații, în schimb, afirmă că există deja, de principiu, o decizie în coaliție privind devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie, decizie acceptată inițial de liberali.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro