PSD, PNL și UDMR au ajuns la un acord în privința împărțirii portofoliilor ministeriale, în cadrul noului guvern, în urma negocierilor de la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis. Social-democrații vor deține opt ministere, liberalii șase, iar UDMR două.
Marian Neacșu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL) vor fi vicepremieri, alături de Tanczos Barna (UDMR), care a confirmat rolul de vicepremier și ministru al Finanțelor. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a postat pe rețelele sociale că „UDMR se alătură noului guvern, asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie”.
Premierul desemnat va fi din partea PSD, iar surse indică faptul că Marcel Ciolacu ar urma să ocupe această funcție. În declarațiile sale, Ciolacu a menționat că își dorește „o Românie în care să fie zero corupție” și a subliniat angajamentul pentru un guvern stabil pentru patru ani.
Conform declarațiilor președintelui interimar al PNL, Ilie Bolojan, partidul său va gestiona Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Bolojan a afirmat: „Cel mai important este ca România să aibă un guvern stabil, deciziile fiind luate din respect pentru țară”.
Ministerele rămase la PSD includ Apărarea, Sănătatea, Justiția și Agricultura. Avocatul Radu Marinescu va prelua Ministerul Justiției, în timp ce digitalizarea va fi comasată cu Ministerul Economiei.
UDMR își va asuma coordonarea Ministerului Dezvoltării, de asemenea ministere deținute anterior de PSD. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat că formarea unei coaliții majoritare reprezintă un pas important, încurajând continuitatea în guvernare.
Negocierile s-au concretizat într-un cabinet guvernamental de 16 ministere, alături de trei vicepremieri, documentul agreat urmând a fi prezentat și votat în Parlament în zilele următoare.