Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat că are ca obiectiv major implementarea salariului minim european în România până la finalul anului 2024.

Conform unui comunicat de presă emis de conducerea social-democrată, acest obiectiv va fi pus în practică în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, care va transpune în legislația națională Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

PSD propune definirea unui mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim, cu scopul de a asigura o creștere predictibilă a nivelului de trai și a puterii de cumpărare a salariaților din România. Conform declarațiilor PSD, creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată pentru 1 iulie 2024 de premierul Marcel Ciolacu, va pune bazele pentru introducerea mecanismului automat de majorare a salariilor. Aceasta se aliniază la prevederile Directiva europeană și ar trebui să reflecte orice îmbunătățire economică în veniturile salariale ale cetățenilor.

Implementarea salariului minim european este văzută de PSD ca un beneficiu major, în special pentru salariații din sectorul privat, unde numărul de angajați cu salarii minime este cel mai mare. Aceasta măsură urmărește să asigure un nivel de trai mai bun și o mai mare predictibilitate și stabilitate economică pentru toți salariații din România.