Reclamă

Reprezentanţii Partidului Social Democrat (PSD) susțin că Uniunea Salvați România (USR) „a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor” când reprezentanții lor au confirmat prin semnătură corectitudinea datelor consemnate în procesele verbale.

„USR a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor când reprezentanții lor au confirmat prin semnătură corectitudinea datelor consemnate în procesele verbale. Referitor la presiunile disperate făcute de USR pentru renumărarea voturilor de la Sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei, PSD face precizarea că, în momentul numărării voturilor în secţiile de votare, reprezentanţii USR nu au avut nimic de obiectat în privinţa voturilor valabil exprimate pentru candidaţii la primăriile de sector”, se arată într-un comunicat al PSD, citat de Agerpres.

PSD subliniază că reprezentanții USR din secțiile de votare nu au depus nicio întâmpinare și nu au semnalat nicio fraudă atunci când au semnat procesele verbale. „În secţiile de votare nu a existat nicio dispută cu privire la voturile atribuite fiecărui candidat, nici din partea reprezentanţilor USR, nici din partea reprezentanţilor altor partide politice”, se precizează în același comunicat.

„Ca atare, cei de la USR au renunţat la dreptul de a mai contesta” atunci când reprezentanţii lor şi-au exprimat acordul, prin semnătură olografă, asupra corectitudinii rezultatelor atribuite fiecărui candidat la primăriile de sector, mai spune comunicatul.

PSD menționează, de asemenea, că „a existat o singură corecție în privinţa voturilor atribuite candidaților la Primăria Sectorului 1, unde în urma verificărilor s-a constatat că pentru Clotilde Armand pe procesul-verbal se consemnaseră 20 de voturi în plus faţă de numărul real de buletine de vot ce îi fuseseră atribuite”. În rest, toate procesele verbale care au avut erori de formă – nu în privinţa voturilor atribuite candidaților – au fost soluţionate la birourile electorale de sector.

O parte din procesele verbale au conținut erori referitoare la voturile exprimate pentru primarul general sau pentru Parlamentul European, ori rezultatele de la un scrutin au fost consemnate în procesul verbal de la alt scrutin, dar nu au fost erori de fond în privinţa voturilor pentru primarul de sector.

Social-democraţii subliniază că această retorică a „fraudării alegerilor” a apărut în discursul USR doar după ce au constatat că au pierdut alegerile faţă de candidaţii Alianţei PSD-PNL. „Doar acum, după ce au constatat că au pierdut alegerile, cei de la USR încearcă să facă presiuni asupra autorităţilor, pe care le ameninţă cu plângeri penale, cu scopul vădit de a determina o renumărare a voturilor în cursul căreia să invoce tot felul de tertipuri pentru a întoarce rezultatul votului exprimat de cetăţeni. Rezultatele catastrofale obţinute de USR la nivel naţional arată o binemeritată sancţiune populară împotriva stilului violent şi agresiv practicat de această formaţiune politică,” se arată în comunicat.

Reacția PSD vine după ce candidaţii USR Clotilde Armand și Radu Mihaiu au cerut renumărarea voturilor la Sectoarele 1 și 2, acuzând fraude electorale.

Mihaiu a declarat că, de peste 50 de ore, Biroul Electoral de sector tergiversează lămurirea situaţiei de la secţia 352. El acuză că este încercată „muşamalizarea acestor fraude, timp în care nişte nemernici pun presiune pe oamenii din comisia respectivă” şi le-au fost ameninţate familiile.

Armand susţine că peste 1.000 de buletine de vot, în alb, de la Secţia de votare nr. 29, la Centrul Social Sf. Lazăr, „s-au evaporat”, apoi au reapărut „misterios”.

„Procesele-verbale din secţii unde sunt suspiciuni de fraudă sunt modificate, la BES Sector 1, fără să se mai deschidă sacii cu voturi şi să fie verificaţi. În mod miraculos au reapărut cele 1.000 de voturi albe la Secţia de votare nr. 29, de la Centrul Social Sf. Lazăr. Pe procesul verbal s-a tras uşor cu linia peste cele 290 buletine de vot neîntrebuinţate şi anulate şi s-a trecut 1.311. Dacă era eroare umană de ce s-a trecut prima dată 290, în loc de 1.311? Este foarte simplu de verificat sacii să vedem câte buletine anulate sunt, că nu au fost folosite pentru a se vota în altă parte, pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel de probleme am identificat în mai multe secţii de votare, iar aceste situaţii lasă loc de interpretări”, a scris Armand, miercuri pe Facebook.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro