Reclamă

Rezultatele preliminare ale exit-poll-ului CURS pentru alegerile parlamentare din 2024 plasează Partidul Social Democrat (PSD) pe primul loc în preferințele alegătorilor, cu un procent de 26,10%. Acesta este urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a obținut 19,20%, și Partidul Național Liberal (PNL) cu 15,90%.

Uniunea Salvați România (USR) a încheiat pe picior de egalitate cu PNL, cu un procent de 15,60%. Alte formațiuni care au trecut pragul electoral de 5% sunt S.O.S. și Partidul Oamenilor Tineri (POT), fiecare cu 5,40%, și UDMR cu 5%. Restul partidelor nu au atins pragul electoral necesar pentru a intra în Parlament, conform datelor exit-poll-ului.

După anunțarea rezultatelor, Marcel Ciolacu, președintele demisionar al PSD, a afirmat că votul este un „semnal important” și a subliniat necesitatea de a continua dezvoltarea țării utilizând fonduri europene, dar și protejarea valorilor naționale. „Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Consider că trebuie să privim cu toţii rezultatul de astăzi. Este un semnal important pe care românii l-au transmis clasei politice. Practic, să continuăm să dezvoltăm ţara cu banii europeni, dar în acelaşi timp să ne protejăm identitatea, valorile naţionale şi credinţa,” a declarat Ciolacu

Alegerile actuale stabilesc noua compoziție a Parlamentului României, care va fi compus din 332 de deputați și 137 de senatori. Sistemul electoral de listă folosit în România utilizează reprezentarea proporțională, cu un prag electoral de 5% pentru partide și praguri mai mari pentru alianțele electorale sub forma de 8% pentru alianțe de două partide, 9% pentru cele cu trei partide și 10% pentru alianțe mai mari.

Numărul de mandate pentru Camera Deputaților și Senatul României variază în funcție de circumscripție, depinzând de numărul de locuitori și normele de reprezentare stabilite. Sistemul este conceput pentru a limita fragmentarea politică în Parlament.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro