Senatul a votat în cadrul ședinței de astăzi modificările propuse de partidul PSD în ceea ce privește legea Concurenței, în urmă carora Președintele României a fost înlăturat din procedura de numire a conducerii instituției.
La finalul ședinței au fost înregistrate 80 de voturi ”pentru” și 48 de voturi ”împotriva” dar și 2 abțineri.PSD,ALDE și PMP au fost pro acestei noi măsuri în timp ce PNL, USR, UDMR s-au opus.
La ora actuală numirea membrilor Consiliului Concurenței este realizată de către Presedinte la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenței având avizul Guvernului.
Șerban Nicolae propune ca ” plenul Consiliului Concurenței să fie numit prin hotărâre adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere.”
Mărul discordiei în această situație este poziția ocupată în prezent de Bogdan Chiritoiu , președintele Consiliului Concurenței. Acesta s-a aflat încă din anul 2017 în conflict cu Guvernul PSD.
Ar fi de precizat și faptul că mandatul actualului președinte al Consiliului Concurenței expiră iuna această.
Consiliul Concurenței nu este singură instituție pe care PSD plănuiește să o treaca în subordinea Parlamentului.în anul 2017, social-democrații au dorit că și șeful Autorității Naționale pentru Administrare și reglementare în Comunicații să fie numit tot de către Parlament.
Totuși Senatul rămâne for decizional, iar legea este posibil să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Astfel, Consiliul Concurenței va trece sub control strict parlamentar, fapt ce implica schimbarea cadrului legal actual.
Există și voci care nu susțin schimbarea dorită de PSD în acest sens. europarlamentarul din partea PLUS, Dragoș Pâslaru consideră că eliminarea deciziei președintelui României din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței este total nepotrivită.
”Miza este că PSD să își impună prin Parlament clientela politică la conducerea Consiliului Concurenței pentru următorii 5 ani, în condițiile în care mandatele actuale ale conducerii ar urmă să expire.”