Furnizarea de arme și echipamente către Ucraina ar putea întâmpina dificultăți serioase dacă țări precum România, Slovacia și Bulgaria aleg să nu mai sprijine acest demers, conform unui articol din Le Monde. În contextul retragerii Statelor Unite din sprijinul acordat Ucrainei după alegerea lui Donald Trump ca președinte, diplomația ucraineană înfruntă un al doilea obstacol major.
În Europa Centrală și de Est, se înregistrează o creștere a partidelor politice care se opun sprijinului continuu pentru Kiev, acest fapt punând presiune pe livrările esențiale de arme și echipamente militare, necesare Ucrainei pentru a continua efortul de război. Mircea Geoană, fost ministru al Afacerilor Externe, a subliniat importanța României în acest lanț logistic, menționând: „Nu toate transporturile pot trece prin Polonia”.
România, importantă pentru livrările de arme, se confruntă cu o situație incertă după ce alegerile prezidențiale au fost anulate în decembrie din cauza suspiciunilor de ingerință rusă. Călin Georgescu, un candidat prorus, promite să oprească livrările de arme, dacă ajunge la putere.
Bulgaria și Slovacia, deși nu se opun deschis sprijinului Ucrainei, prezintă, de asemenea, simptome ale unei reticențe crescute. Robert Fico, lider slovac, a amenințat că va opri ajutoarele umanitare dacă nu este reluat tranzitul de gaze rusești, subminând astfel supportul pentru Ucraina. În Bulgaria, Boiko Borissov a blocat un acord de cooperare în domeniul securității cu Kievul.
Aceste schimbări creează un context politic complicat pentru Ucraina, care își vede acum propriile aprovizionări militare susceptibile de perturbări.
Potrivit lui Katarina Klingova de la Globsec, percepția amenințării ruseși este în scădere în Europa Centrală și de Est, cu un impact direct asupra deciziei acestor țări de a continua sprijinul. Anunțul Facebook că va înceta lupta împotriva dezinformării adaugă un alt strat de îngrijorare, având în vedere influența crescătoare a forțelor proruse.
Conform analistului Vesela Cerneva, sprijinul UE pentru Ucraina ar putea fi afectat dacă Statele Unite se retrag din discuțiile privind livrarea de arme. Aceasta sugerează că este responsabilitatea țărilor individuale să sprijine Ucraina prin canale bilaterale pentru a compensa reticențele crescânde în regiune.